ßßß Cookit - przepis na Zupa szpinakowa z kładzionymi kluseczkami

Zupa szpinakowa z kładzionymi kluseczkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
250 g świeżego szpinaku
600 ml mleka
700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
200 g kremowego serka (np. o smaku ziół i czosnku) lub śmietankowego
Kluseczki kładzione
1 jajko
sól
ok. 1/3 szklanki mąki
Przygotowanie
Szpinak umyć, usunąć twarde łodyżki i włożyć do dużego garnka, dodać mleko i bulion. Zagotować, zmniejszyć ognień do minimum i gotować pod przykryciem przez 12 minut. Zmiksować ostudzoną zupę na krem, dodając pod koniec ser. Doprawić solą i pieprzem.
Kluski kładzione: 1 jajko wbić do kubeczka, dokładnie rozbić widelcem z dodatkiem szczypty soli. Dodać 1/3 szklanki przesianej mąki, lekko nią posypując rozbełtane jajka, aby nie tworzyły się grudki. Ciasto należy energicznie wymieszać i ubić widelcem. Wykładać łyżeczką na gotującą się wodę, mleko lub bulion. Małe kluseczki gotować bardzo krótko, do wypłynięcia na powierzchnię. Większe - trochę dłużej.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/szpinakowa/przepis.html