Wykonanie
Składniki4 porcje250 g
świeżego szpinaku600 ml
mleka700 ml
bulionu warzywnego lub drobiowego200 g kremowego
serka (np. o smaku
ziół i
czosnku) lub
śmietankowegoKluseczki kładzione1
jajkosólok. 1/3 szklanki
mąkiPrzygotowanie
Szpinak umyć, usunąć twarde łodyżki i włożyć do dużego garnka, dodać
mleko i
bulion. Zagotować, zmniejszyć ognień do minimum i gotować pod przykryciem przez 12 minut. Zmiksować ostudzoną zupę na krem, dodając pod koniec
ser. Doprawić
solą i
pieprzem.Kluski kładzione: 1
jajko wbić do kubeczka, dokładnie rozbić widelcem z dodatkiem szczypty
soli. Dodać 1/3 szklanki przesianej
mąki, lekko nią posypując rozbełtane
jajka, aby nie tworzyły się grudki. Ciasto należy energicznie wymieszać i ubić widelcem. Wykładać łyżeczką na gotującą się
wodę,
mleko lub
bulion. Małe kluseczki gotować bardzo krótko, do wypłynięcia na powierzchnię. Większe - trochę dłużej.