Wykonanie
Składniki4 porcje850 g
żeberek wieprzowych (najlepiej chudych i małych)1 ząbek
czosnku1 średniej wielkości
cebulaMarynata:
sól i
pieprz1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki
suszonego oregano1/4 łyżeczki
ostrej papryki w proszku1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki
masła orzechowego300 ml
piwa karmelowego (np. Karmi)Do podania:
pomidorki koktajlowesurówka coleslaw z
młodej kapusty z
ogórkiemPrzygotowanie
Żeberka obkroić z nadmiaru tłuszczu, umyć pod zimną
wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na porcje. Obtoczyć w składnikach marynaty i włożyć do garnka z wlanym
piwem. Tak przygotowane
żeberka najlepiej wstawić pod przykryciem do lodówki na zamarynowanie (do 24 h), ale jeśli nie mamy czasu można pominąć ten etap - potrawa też się uda, choć
mięso będzie nieco mniej aromatyczne.Piekarnik nagrzać do 150 st. C . W międzyczasie garnek z
żeberkami w
piwie ustawić na ogniu, dodać ząbek
czosnku, przekrojoną na pół
cebulę, wszystko zagotować. Zdjąć z ognia, wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem przez 2 godziny (jeśli nie mamy garnka przystosowanego do zapiekania
żeberka z
piwem można przełożyć do formy do pieczenia i przykryć folią aluminiową).
Żeberka wyjąć z garnka, pozostały w garnku płyn i
cebulę zmiksować i zredukować (gotować bez przykrycia na dużym ogniu przez ok. 10 minut aż uzyskamy gęsty sos).
Żeberka włożyć do zredukowanego sosu, delikatnie wymieszać. Na koniec wszystko podgrzać lub opiec rozłożone na blaszce pod grillem w piekarniku (ok. 3-5 minut).

