Wykonanie
Piwo karmelowe jest świetne nie tylko do popijania w upalne dni. Doskonale sprawdza się także jako dodatek do przygotowywania różnego rodzaju potraw. Zarówno słodkich (przepyszne pierniki!) jak i wytrawnych.I dziś właśnie mamy dla Was propozycję na wytrawne danie z dodatkiem tego trunku.
Żeberka z karmelową nutą. Świetne w smaku, łatwe do przygotowania i na pewno nikt nie pozna, że były pieczone w
piwie. Spróbujcie, może i Wam posmakują?Potrzebujesz (4 porcje):1 kg
żeberek wieprzowych (najlepsze są małe),1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu,1 łyżeczka
suszonego oregano,1/4 łyżeczki
ostrej papryki w proszku,1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej,2 łyżeczki
masła orzechowego (może być z kawałkami
orzechów),300 ml
piwa typu Karmi,1-2 ząbki
czosnku,1
cebula,
sól,
pieprzWykonanie:Przygotowanie
żeberek najlepiej zacząć dzień przed ich pieczeniem.W małej miseczce wymieszaj
cynamon,
oregano,
paprykę,
kawę i
masło orzechowe. Do sporego garnka wlej
piwo (najwygodniejszy będzie taki, który można wstawiać do piekarnika, ale może być też zwykły garnek).
Żeberka umyj, osusz i pokrój na kawałki w taki sposób, aby w każdym kawałku była jedna kostka. Włóż
żeberka do miski i obtocz je w przygotowanej mieszance przypraw. Obtoczone
żeberka przełóż do garnka z
piwem i odstaw je pod przykryciem na kilkanaście godzin do lodówki (max 24h).Następnego dnia nagrzej piekarnik do 150 stopni C. W czasie kiedy piekarnik się grzeje, wstaw garnek z
żeberkami na ogień/płytę, dodaj do nich
czosnek, przekrojoną na pół
cebulę i zagotuj całość. Następnie wstaw do piekarnika i piecz pod przykryciem przez 2 godziny (możesz również przełożyć
żeberka do formy do pieczenia i przykryć folią aluminiową). Kiedy
żeberka są już upieczone wyjmij je z garnka, przelej powstały sos do blendera i dokładnie zmiksuj. Przelej z powrotem do garnka i gotuj do momentu, aż sos się zredukuje (około 15 minut). Dodaj odłożone
żeberka i delikatnie wszystko wymieszaj. Przed podaniem możesz
żeberka podpiec kilka minut w piekarniku na opcji grill (ja tak nie robiłam).




Smacznego!*pomysł z www.kwestiasmaku.com