Wykonanie
5 (100%) 21 vote[s]Każdy kto kocha
młodą kapustę i
żeberka zrozumie to połączenie bez zbędnych słów 😉 To po prostu duet idealny , a podany w formie zupy jest też lekki . Wiadomo że
żeberka do najbardziej dietetycznych nie należą , ale zupy na nich są wprost wyborne . Polecam tą potrawę , ja jestem wybitnie zupożerna i jest to jedna z moich ulubionych zup sezonowych . Nie może być wiosny bez zupy z
młodej kapusty i to koniecznie na żeberkach 😉 Tak więc jest !

składniki :1 główka
młodej kapusty1 duża
marchewka1
cebula2 ząbki
czosnku0,5 kg
wieprzowych żeberek , raczej chudych
sól ,
pieprz do smaku


Zupa bardzo prosta w składzie i wykonaniu , tak więc szatkujemy drobno
kapustę , siekamy
cebulę .
Marchewkę także obieramy i kroimy w dowolne kawałki .
Żeberka zalewamy 2,5 l
wody, solimy do smaku i gotujemy , jak zaczną robić się miękkie , wsypujemy
kapustę ,
cebulę ,
marchewkę , wyciśnięty praską
czosnek . Gotujemy na małym ogniu aż warzywa zmiękną . Na koniec doprawiamy
pieprzem i gotowe . Właśnie takie proste danie smakuje najlepiej , jedzone wiosennym popołudniem na tarasie….;) Smacznego !