Składniki4 porcje1 duża polędwica wieprzowa (około 500 g)1 ząbek czosnku starty na tarce o drobnych oczkach10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy oliwnej70 g sera gorgonzola200 g cienko pokrojonej szynki suszonej np. serrano lub parmeńskiej2 - 3 łyżki oleju z suszonych pomidorówSos:1 łyżka masła1 mały kieliszek 20 ml brandy (opcjonalnie)130 g sera gorgonzolaPrzygotowaniePolędwicę oczyścić z włókien i pokroić w poprzek na około 1 cm kawałki. Roztłuc tłuczkiem na cieńsze filety. Natrzeć czosnkiem, oprószyć solą (niedużo, bo szynka jest słona) i świeżo zmielonym pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.Na każdym filecie położyć kawałek suszonego pomidora i kawałeczek sera gorgonzola (w sumie wykorzystać 70 g gorgonzoli). Zawinąć w plasterki szynki parmeńskiej i posmarować olejem z suszonych pomidorów.Roladki ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez 15 minut do czasu aż mięso będzie upieczone w środku.W międzyczasie przygotować sos z reszty gorgonzoli (130 g). Na patelni roztopić masło oraz (opcjonalnie) wlać brandy i podpalić (uwaga, płomień może być wysoki!) Po wypaleniu alkoholu odstawić patelnię z ognia i włożyć kawałki gorgonzoli. Mieszając roztopić.Roladki podawać z sosem z gorgonzoli, rukolą i ziemniakami.Propozycja podaniachrupiące chipsy z ziemniaków lub ziemniaki na inne sposobyrukola lub sałata lub sałata z pomidorkami i winegretem