Wykonanie
Delikatne, kruche
mięsko. Łatwe w przygotowaniu. U mnie podane z domowymi frytkami i
pieczarkami w
sosie sojowym
Potrzebujesz:2
polędwiczki wieprzowe2 ząbki
czosnku50g
masłaoliwę z oliwekprzyprawy:
sól,
pieprz, gyrosPrzygotowanie:
Mięso ponacinać co centymetr, dzięki temu lepiej wchłonie
przyprawy. Posolić, popieprzyć i wklepać. Obficie posypać
przyprawą gyros.
Polędwiczki położyć na folii aluminiowej, zalać
oliwą i zwinąć. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
mięso i obsmażyć z obu stron na brązowy kolor.
Polędwiczki przełożyć do rękawa do pieczenia. Na patelnię wlać odrobinę
wody, wymieszać i powstałym tak sosem zalać
mięso. Związać rękaw. Piec 45 minut w 200 stopniach.
Masło roztopić w rondelku, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i chwilkę przesmażyć.Rozciąć rękaw, zalać
mięso masłem czosnkowym i podpiec jeszcze koło 5 minut.Sos, który zbierze się pod
mięsem zagęścić 1 łyżeczką
mąki ziemniaczanej rozpuszczoną w 1/4 szklanki zimnej
wody.Smacznego!