Wykonanie

We czwartek odbył się u nas grill. Oprócz całej masy
mięsnego wypełnienia grillowego menu na
stole zagościły ziemniaczki Witalika. Na samo wspomnienie robi mi się błogo na serduchu. Z racji, że pomysł wyszedł spontanicznie w przepisie brak jest konkretnych ilości.Ziemniaczki a'la Witalik
ziemniakiboczekVegeta Natur do dań z
ziemniakówkilka ząbków
czosnkususzone pomidory w
olejuoliwaWażne, aby
ziemniaki były z odmiany nadającej się do pieczenia na grillu, czyli raczej mączyste.
Ziemniaki myjemy szczoteczką. Kroimy
ziemniaki na pół i kładziemy na tacce do grillowania. Na każdej połówce układamy cienko pokrojone plasterki
boczku, wielkością dopasowane do rozmiaru
ziemniaków. Posypujemy
przyprawą i na każdy kładziemy odrobinę (drobno pokrojonego lub przeciśniętego przez praskę)
czosnku. Na części lub na wszystkich kładziemy po
suszonym pomidorku i skrapiamy czystą
oliwą lub
olejem od
pomidorków. Owijamy tackę z
ziemniakami folią aluminiową, umieszczamy na grillu i cierpliwie czekamy, aż będą gotowe.Efekt końcowy wart jest czekania...


