ßßß Cookit - przepis na Grillowe dopełnienie

Grillowe dopełnienie

nazwa

Wykonanie

We czwartek odbył się u nas grill. Oprócz całej masy mięsnego wypełnienia grillowego menu na stole zagościły ziemniaczki Witalika. Na samo wspomnienie robi mi się błogo na serduchu. Z racji, że pomysł wyszedł spontanicznie w przepisie brak jest konkretnych ilości.
Ziemniaczki a'la Witalik
ziemniaki
boczek
Vegeta Natur do dań z ziemniaków
kilka ząbków czosnku
suszone pomidory w oleju
oliwa
Ważne, aby ziemniaki były z odmiany nadającej się do pieczenia na grillu, czyli raczej mączyste.
Ziemniaki myjemy szczoteczką. Kroimy ziemniaki na pół i kładziemy na tacce do grillowania. Na każdej połówce układamy cienko pokrojone plasterki boczku, wielkością dopasowane do rozmiaru ziemniaków. Posypujemy przyprawą i na każdy kładziemy odrobinę (drobno pokrojonego lub przeciśniętego przez praskę) czosnku. Na części lub na wszystkich kładziemy po suszonym pomidorku i skrapiamy czystą oliwą lub olejem od pomidorków. Owijamy tackę z ziemniakami folią aluminiową, umieszczamy na grillu i cierpliwie czekamy, aż będą gotowe.
Efekt końcowy wart jest czekania...
Źródło:http://mojepysznesiodmeniebo.blogspot.com/2014/08/grillowe-dopenienie.html