ßßß Cookit - przepis na Tort z białą czekoladą i syropem malinowym

Tort z białą czekoladą i syropem malinowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
60 g kakao
125 g masła (miękkiego)
180 g cukru
3 jajka (w temp. pokojowej)
300 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100 ml mleka
Lukier:
80 g cukru
1 jajko
100 g miękkiego masła
250 g białej czekolady
Syrop:
150 g marmolady malinowej
5 łyżek likieru malinowego (lub cytrynowego)
Przygotowanie
Ciasto: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozprowadzić kakao z 125 ml wrzącej wody na gładką masę, ostudzić. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę (ok. 8 minut), następnie dodać cukier cały czas ucierając, potem wbijać po jednym jajku, wciąż dokładnie ubijając na wysokich obrotach miksera. Stopniowo wlewać masę kakaową. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodawać powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, na zmianę z mlekiem. Ciasto podzielić na 3 części. Piec kolejno, każdą przez 15 minut, w wysmarowanych masłem i oprószonych mąką tortownicach o średnicy 20 cm.
Lukier: Do rondelka wsypać cukier i wlać 50 ml wody. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści i wówczas doprowadzić do wrzenia (do 115 stopni). Jajko ubić, następnie wlewać gorący syrop ciągle miksując, aż masa uzyska temperaturę pokojową. Nie przerywając miksowania dodawać pokrojone masło, a później białą czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej z 4 łyżkami wody.
Syrop: Marmoladę podgrzać i wymieszać z likierem, uzyskując syrop, którym skrapiać kolejno krążki tortu: ułożyć pierwszy krążek, skropić 1/3 syropu, rozsmarować 1/4 lukru z białej czekolady. Podobnie postąpić z kolejnymi krążkami. Wierzch i boki posmarować pozostałym lukrem. Ozdobić wiórkami czekolady.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_z_biala_czekolada/przepis.html