Wykonanie
SkładnikiCiasto:60 g
kakao125 g
masła (miękkiego)180 g
cukru3
jajka (w temp. pokojowej)300 g
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody100 ml
mlekaLukier:80 g
cukru1
jajko100 g miękkiego
masła250 g
białej czekoladySyrop:150 g
marmolady malinowej5 łyżek
likieru malinowego (lub
cytrynowego)PrzygotowanieCiasto: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozprowadzić
kakao z 125 ml wrzącej
wody na gładką masę, ostudzić.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę (ok. 8 minut), następnie dodać
cukier cały czas ucierając,
potem wbijać po jednym
jajku, wciąż dokładnie ubijając na wysokich obrotach miksera. Stopniowo wlewać masę
kakaową. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodawać powoli
mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia i
sodą, na zmianę z
mlekiem. Ciasto podzielić na 3 części. Piec kolejno, każdą przez 15 minut, w wysmarowanych
masłem i oprószonych
mąką tortownicach o średnicy 20 cm.
Lukier: Do rondelka wsypać
cukier i wlać 50 ml
wody. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż
cukier całkowicie się rozpuści i wówczas doprowadzić do wrzenia (do 115 stopni).
Jajko ubić, następnie wlewać gorący
syrop ciągle miksując, aż masa uzyska temperaturę pokojową. Nie przerywając miksowania dodawać pokrojone
masło, a później
białą czekoladę rozpuszczoną w kąpieli
wodnej z 4 łyżkami
wody.
Syrop:
Marmoladę podgrzać i wymieszać z
likierem, uzyskując
syrop, którym skrapiać kolejno krążki
tortu: ułożyć pierwszy krążek, skropić 1/3
syropu, rozsmarować 1/4 lukru z
białej czekolady. Podobnie postąpić z kolejnymi krążkami. Wierzch i boki posmarować pozostałym lukrem. Ozdobić wiórkami
czekolady.