Wykonanie
SkładnikiSpód brownie:120 g ciemnej
gorzkiej czekolady120 g
masła1/3 szklanki
cukru (użyłam trzcinowego nierafinowanego)2 duże
jajka70 g zmielonych
płatków migdałów lub zmielonych
migdałów lub
orzechów2 pełne łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa kajmakowa i orzeszki:1 puszka (510 g) gotowej masy krówkowej lub kajmakowej lub gotowanego
mleka skondensowanego (ang. dulce de leche)75 g
orzeszków ziemnych prażonych i solonych, drobno posiekanych (opcjonalnie)Masa serowa:500 g
mascarpone250 g
ricotty lub zmielonego
twarogu125 g Philadelphii3 łyżki
mąki ziemniaczanej lub pszennej3/4 szklanki
cukru5
jajek1/4 szklanki
śmietany 30%2 łyżeczki pasty waniliowej, ekstraktu z
wanilii lub 3 łyżki
cukru wanilinowegoWierzch:350 g kwaśnej
śmietany 12%2 łyżki
cukruPrzygotowanieWyjąć z lodówki wszystkie składniki na sernik i ocieplić je w temp. pokojowej. Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm. Spód wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.Spód: Piekarnik nagrzać do 175 stopni .
Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do suchego rondelka lub małego garnka, dodać pokrojone na kawałki
masło i roztopić mieszając na małym ogniu, starając się nie podgrzewać za bardzo masy. Odstawić z ognia i lekko przestudzić (masa może być lekko ciepła). Dodać
cukier,
jajka, zmielone
migdały, przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać na gładką i jednolitą masę. Wyłożyć do tortownicy, rozsmarować po całej powierzchni i wstawić do piekarnika. Piec przez 10 minut (na wierzchu pojawi się skorupka). Przestudzić.Masa kajmakowa: na przestudzonym spodzie rozsmarować masę kajmakową z puszki, wierzch posypać drobno posiekanymi orzeszkami - jeśli ich używamy.Masa serowa: Do dużej miski włożyć wszystkie
sery i wymieszać lub krótko zmiksować. Następnie dodać
mąkę,
cukier i zmiksować. Stopniowo wbijać
jajka miksując krótko na małych obrotach miksera po każdym dodanym
jajku, tylko do czasu aż połączą się z masą. Starać się nie napowietrzać masy. Na koniec zmiksować ze
śmietaną 30% i
wanilią.Masę
serową wyłożyć łyżką na warstwę orzeszków, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez ok. 90 minut Wyjąć sernik i rozprowadzić na nim
śmietanę 12% wymieszaną z
cukrem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut w tej samej temperaturze 120 stopni. Sernik wyjąć i dokładnie ostudzić.Po ostudzeniu wstawić sernik do lodówki. Po 2 godzinach schładzania, gdy sernik będzie już zastygnięty, obkroić nożem brzegi sernika i zdjąć obręcz. Wstawić sernik z powrotem do lodówki na kilkanaście godzin.Polewa kawowa: Sernik można podawać z
likierem kawowym (np. Kahlúa) lub z polewą
kawową . Można też zagęścić
likier kawowy niewielką ilością
żelatyny i polać tym sernik na pół godziny przed podaniem. Na 1/4 szklanki
likieru kawowego należy użyć 1/2 płaskiej łyżeczki
żelatyny.
Likier należy podgrzać aby rozpuścić w nim
żelatynę. Po ostudzeniu i lekkim stężeniu polać po serniku, najlepiej na pół godziny przed podaniem, aby polewa była gęsta ale nie całkowicie sztywna.WskazówkiDo podania (opcjonalnie) - polewa kawowa:
likier kawowy lub
likier kawowy zagęszczony
żelatyną (można polać po wierzchu sernika i poczekać na stężenie) lub polewa kawowa z tego przepisu
