Wykonanie
SkładnikiSpód:160 g
ciasteczek kakaowych50 g
mlecznej czekolady1 łyżka
śmietanyMasa:500 ml puree z
marakui (gotowe, pasteryzowane lub mrożone)220 g
cukru pudru16 g
cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii500 g zmielonego
twarogu sernikowego1 puszka
mleka kokosowego (400 g)2 i 1/2 łyżki
żelatynyopcjonalnie: 3 łyżki
likieru Passoaoraz:3
bananysok z cytryny do skropieniasos
toffi lub
syrop karmelowy, gotowy lub domowy (przepis poniżej)
Sos karmelowy: z tego przepisu, z pominięciem
soli.Sos
toffi:1 szklanka
śmietanki kremowej 30% lub 36%1/4 szklanki
brązowego cukru1/4 szklanki płynnego
miodu1/4 szklanki
masłaPrzygotowanie
Żelatynę wsypać do metalowego kubeczka, wlać 5 łyżek
wody, wymieszać i odstawić do namoczenia na około 10 minut.
Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z roztopioną
czekoladą i
śmietaną. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm, ale mocno nie uklepywać, bardziej rozsypać na spodzie równą warstwą.Do miski wlać puree z
marakui, dodać
cukier puder,
wanilię i wymieszać (najlepiej rózgą/trzepaczką lub mikserem).Dodać
twaróg sernikowy i roztrzepać trzepaczką lub mikserem na masę bez grudek.Dodać
mleko kokosowe i tak samo postąpić jak z
twarogiem. Pod koniec dodać
likier jeśli używamy.
Żelatynę podgrzać na malutkim ogniu, cały czas mieszając aż cała się rozpuści bez zagotowania.
Żelatynę dodać do masy, ale nie bezpośrednio, postępując według następującej wskazówki unikniemy powstania w
masie grudek z
żelatyny: do rozpuszczonej
żelatyny dodać łyżkę masy sernikowej i wymieszać, dodać w ten sposób jeszcze kilkanaście łyżek masy, dopiero wtedy stopniowo wlewać zahartowaną
żelatynę do reszty masy mieszając trzepaczką.Masę wylać na spód i wstawić do lodówki na około pół godziny. Gdy masa zacznie już tężeć, ale będzie jeszcze miękka, włożyć w nią
banany. Obrać je ze skórek, pokroić wzdłuż na paski, skropić
sokiem z cytryny i włożyć w masę
serową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, minimum 2 godziny. Przed samym podaniem polać polewą karmelową.Sos
toffi:Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy
cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut aż się zredukuję mniej więcej o połowę. Sos jeszcze trochę zgęstnieje po ostudzeniu.