ßßß Cookit - przepis na Sernik Marakuja na zimno

Sernik Marakuja na zimno

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
160 g ciasteczek kakaowych
50 g mlecznej czekolady
1 łyżka śmietany
Masa:
500 ml puree z marakui (gotowe, pasteryzowane lub mrożone)
220 g cukru pudru
16 g cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
500 g zmielonego twarogu sernikowego
1 puszka mleka kokosowego (400 g)
2 i 1/2 łyżki żelatyny
opcjonalnie: 3 łyżki likieru Passoa
oraz:
3 banany
sok z cytryny do skropienia
sos toffi lub syrop karmelowy, gotowy lub domowy (przepis poniżej)
Sos karmelowy: z tego przepisu, z pominięciem soli.
Sos toffi:
1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki płynnego miodu
1/4 szklanki masła
Przygotowanie
Żelatynę wsypać do metalowego kubeczka, wlać 5 łyżek wody, wymieszać i odstawić do namoczenia na około 10 minut.
Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z roztopioną czekoladą i śmietaną. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm, ale mocno nie uklepywać, bardziej rozsypać na spodzie równą warstwą.
Do miski wlać puree z marakui, dodać cukier puder, wanilię i wymieszać (najlepiej rózgą/trzepaczką lub mikserem).
Dodać twaróg sernikowy i roztrzepać trzepaczką lub mikserem na masę bez grudek.
Dodać mleko kokosowe i tak samo postąpić jak z twarogiem. Pod koniec dodać likier jeśli używamy.
Żelatynę podgrzać na malutkim ogniu, cały czas mieszając aż cała się rozpuści bez zagotowania.
Żelatynę dodać do masy, ale nie bezpośrednio, postępując według następującej wskazówki unikniemy powstania w masie grudek z żelatyny: do rozpuszczonej żelatyny dodać łyżkę masy sernikowej i wymieszać, dodać w ten sposób jeszcze kilkanaście łyżek masy, dopiero wtedy stopniowo wlewać zahartowaną żelatynę do reszty masy mieszając trzepaczką.
Masę wylać na spód i wstawić do lodówki na około pół godziny. Gdy masa zacznie już tężeć, ale będzie jeszcze miękka, włożyć w nią banany. Obrać je ze skórek, pokroić wzdłuż na paski, skropić sokiem z cytryny i włożyć w masę serową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, minimum 2 godziny. Przed samym podaniem polać polewą karmelową.
Sos toffi:
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut aż się zredukuję mniej więcej o połowę. Sos jeszcze trochę zgęstnieje po ostudzeniu.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_marakuja_na_zimno/przepis.html