Wykonanie
Śmietankowy sernik bez pieczenia z dodatkiem
malin, posiekanych batoników Daim i solonego karmelu. Zainspirowała mnie ostatnia wizyta w Ikea ;-). Szwedzki batonik dodaje sernikowi
czekoladowo - karmelowej słodkości. Nie obawiajcie się, że twarde kawałeczki karmelu będą trudne do pogryzienia w serniku. One się w nim rozpuszczają... tworząc niesamowite doznania smakowe. Pycha połączenie!Składniki na spód:160 g
ciastek kakaowych przekładanych
kremem czekoladowym (np. oreo, neo, bourbon biscuits)40 g
masła, roztopionegoTortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka i
masło umieścić w misie malaksera i zmiksować do pokruszenia. Masą
ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy, wyrównać.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie180 g
cukru pudru1 łyżeczka pasty z
wanilii lub 1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g)20 g
żelatyny w proszku + 100 ml
wody150 g
jogurtu naturalnego300 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej100 g
cukierków lub batoników Daim, posiekanych150 g
malin, świeżych lub mrożonychWszystkie składniki (oprócz
śmietany kremówki) powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera rozetrzeć
twaróg,
cukier,
wanilię i zmiksować do połączenia.
Żelatynę w proszku zalać 100 ml zimnej
wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
Żelatynę dokładnie wymieszać z
jogurtem (upewniając się, że w
jogurcie nie powstały grudki
żelatyny) i dodać do masy serowej. Dokładnie zmiksować do połączenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy twarogowej i delikatnie wymieszać. Dodać
maliny, posiekane Daimy i wymieszać. Masę
serową przełożyć do formy ze
spodem ciasteczkowym, wyrównać i odłożyć na kilka godzin do lodówki, do stężenia.Ponadto:30 g
cukierków lub batoników Daim, posiekanych100 g świeżych
malinkilka łyżek solonego
sosu karmelowego (np. domowego)Sernik wyjąć z formy i przełożyć na paterę. Polać
sosem karmelowym i posypać Daimami i
malinami.Smacznego :-).

