ßßß Cookit - przepis na Sernik Daim i Maliny

Sernik Daim i Maliny

nazwa

Wykonanie

Śmietankowy sernik bez pieczenia z dodatkiem malin, posiekanych batoników Daim i solonego karmelu. Zainspirowała mnie ostatnia wizyta w Ikea ;-). Szwedzki batonik dodaje sernikowi czekoladowo - karmelowej słodkości. Nie obawiajcie się, że twarde kawałeczki karmelu będą trudne do pogryzienia w serniku. One się w nim rozpuszczają... tworząc niesamowite doznania smakowe. Pycha połączenie!
Składniki na spód:
160 g ciastek kakaowych przekładanych kremem czekoladowym (np. oreo, neo, bourbon biscuits)
40 g masła, roztopionego
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka i masło umieścić w misie malaksera i zmiksować do pokruszenia. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy, wyrównać.
Składniki na masę serową:
500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
180 g cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
20 g żelatyny w proszku + 100 ml wody
150 g jogurtu naturalnego
300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
100 g cukierków lub batoników Daim, posiekanych
150 g malin, świeżych lub mrożonych
Wszystkie składniki (oprócz śmietany kremówki) powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera rozetrzeć twaróg, cukier, wanilię i zmiksować do połączenia.
Żelatynę w proszku zalać 100 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
Żelatynę dokładnie wymieszać z jogurtem (upewniając się, że w jogurcie nie powstały grudki żelatyny) i dodać do masy serowej. Dokładnie zmiksować do połączenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy twarogowej i delikatnie wymieszać. Dodać maliny, posiekane Daimy i wymieszać. Masę serową przełożyć do formy ze spodem ciasteczkowym, wyrównać i odłożyć na kilka godzin do lodówki, do stężenia.
Ponadto:
30 g cukierków lub batoników Daim, posiekanych
100 g świeżych malin
kilka łyżek solonego sosu karmelowego (np. domowego)
Sernik wyjąć z formy i przełożyć na paterę. Polać sosem karmelowym i posypać Daimami i malinami.
Smacznego :-).
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-daim-i-maliny