Wykonanie
Sernik na zimno z dodatkiem
trzech rodzajów
czekolady. Kremowy, puszysty, rozpływający się w ustach.
SKŁADNIKI: (na tortownicę 28cm, blachę 24x24cm)1/2
masła1 szkl
cukru pudru1 kg
twarogu sernikowego (u mnie President)9 łyżeczek
żelatyny3/4 szkl zimnej
wody600 ml
śmietanki 30%100g
czekolady gorzkiej (ja akurat nie miałam więc dałam mleczną+4 łyżki
kakao)100g
czekolady mlecznej100g
czekolady białejUwaga:
czekolady muszą być dobrej jakości bo niektóre najtańsze
czekolady mają tak jakby kwaskowaty posmak, który może popsuć smak - wiem, bo sama raz popełniłam ten błąd:)Ponadto:
biszkoptyewentualnie
kakao słodkie do dekoracji (u mnie Puchatek)
1.
Żelatynę zalać zimną
wodą, odstawić aż napęcznieje. Następnie podgrzewać ją aż do całkowitego rozpuszczenia.2.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem, dodać
twaróg.3. Kilka łyżek masy serowej dodać do
żelatyny, miksować do uzyskania gładkiej masy, wlać całość do masy serowej.4.
Śmietankę ubić na sztywno i również dodać do masy serowej. Całość podzielić na 3 części.5.
Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli
wodnej, dodać do 1 części masy serowej, zmiksować.6. Na spód formy rozłożyć
biszkopty. Wylać masę z
gorzką czekoladą, włożyć na chwilę do zamrażarki.7.
Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli
wodnej, dodać do 2 części masy serowej, zmiksować. Wylać na pierwszą warstwę. W łożyć na chwilę do zamrażarki.8.
Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli
wodnej, dodać do 3 części masy serowej, zmiksować. Wylać na drugą warstwę. Ozdobić
kakao lub zetrzeć na wierzch
czekoladę. Odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).