ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy sernik na zimno

Czekoladowy sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na przepyszne potrójnie czekoladowy sernik na zimno. Przepis zaczerpnięty z tej strony, jednak jego wykonanie nieco odmienne. Sernik jest niezwykle prosty w wykonaniu choć wymaga sporo pracy, głównie przez oczekiwanie na schłodzenie się poszczególnych warstw. Jednak warto go zrobić, bo jest pyszny i mega słodki :)
Ilość porcji: mała tortownica
Składniki
Masa serowo-czekoladowa:
1 kg wiaderkowego twarogu do sernika
200 g białej czekolady dobrej jakości
200 g mlecznej czekolady dobrej jakości
200 g gorzkiej czekolady (najlepiej dużej zawartości kakao)
150 g cukru pudru (lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
6 łyżeczek żelatyny w proszku
400 ml schłodzonej śmietanki kremówki
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady ( najlepiej dużej zawartości kakao)
100 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka masła
Ser z wiaderka dzielimy na trzy równe porcje po mniej więcej 330 gram. Do każdej z nich dodajemy około 50 gram cukru pudru ( lub mniej według upodobań). Najciemniejszą (gorzką) czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Rozpuszczając czekoladę należy uważać, żeby nie dostała się woda bo wtedy czekolada nie będzie chciała się rozpuścić. Śmietanę kremówkę dzielimy na 3 części po około 130ml. Pierwszą część ubijamy na sztywno. W około 1/5 szklance wody rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny. Pora na łączenie składników. Do sera z cukrem pudrem dolewamy czekoladę i miksujemy. Następnie przy pomocy łyżki dokładamy ubitą pianę, a na końcu dodajemy przestudzoną żelatynę. Wylewamy sernik do małej formy tortownicy (można ją wcześniej wyłożyć folią). Odstawiamy do zamrażalki na około godzinkę. Następnie przygotowujemy warstwę z mleczną czekoladą dokładnie w ten sam sposób. Ponownie schładzamy. Na samym końcu warstwa z białą czekoladą. Ponownie chłodzimy. Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, masło oraz śmietankę. Na początku rozpuszczania mogą pojawić się grudki, należy się tym nie przejmować i rozpuszczać dalej, składniki powinny wkrótce połączyć się. Rozprowadzamy polewę na serniku tak by część ściekła bokami. Odstawiamy sernik do lodówki i po chwili można zajadać. Smacznego :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/01/czekoladowy-sernik-na-zimno.html