Wykonanie
Kto lubi
czekoladę na pewno polubi ten sernik.Jest on trochę pracochłonny ale obiecuje że będzie warto :) (Bezglutenu)Masa
serowo-czekoladowa:1 kg mielonego
twarogu tłustego lub półtłustego w temperaturze pokojowej (można użyć wiaderkowego)200 g
białej czekolady dobrej jakości200 g
mlecznej czekolady dobrej jakości200 g
gorzkiej czekolady (najlepiej o zawartości
kakao 60-70 proc.)200 g
cukru pudru (lub więcej w zależności od upodobań
smakowych)4 łyżki
żelatyny w proszku (ok. 30 g)400 ml schłodzonej
śmietanki kremówkiPolewa:100 g
gorzkiej czekolady (najlepiej o zawartości 60-70 %
kakao)100 ml
śmietanki kremówki1 łyżeczka
masła lub 1 łyżka
olejuPrzygotowanie
Ser zmiksować na jednolitą gładką masę. Podzielić na 3 równe części (po ok. 330 g).Białą,
mleczną i
gorzką czekoladę rozpuścić (każdy rodzaj
czekolady oddzielnie) w kąpieli
wodnej. W tym celu, połamaną na kawałki
czekoladę przełożyć do metalowej miski, ustawić ją na garnku z gotującą się/parującą
wodą -
wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać
wody, a jedynie opierać się na brzegach garnka. Zarówno
woda jak i para nie mogą dostać się do miski z
czekoladą, bo
czekolada zgęstnieje.
Czekoladę mieszać od czasu do czasu, zestawiać z garnka, gdy będzie niemalże rozpuszczona. Rozmieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ze wszystkimi
czekoladami postępujemy w ten sam sposób, jedynie
biała czekolada lubi niższą temperaturę rozpuszczania, więc pod garnkiem z gotującą się
wodą zmniejszmy w jej przypadku ogień do minimum, albo zestawmy
czekoladę wcześniej niż pozostałe i rozmieszajmy do całkowitego rozpuszczenia już bez kąpiel
wodnej.Rozpuszczą
czekoladę pozostawić do przestudzenia, od czasu do czasu mieszając.Przestudzoną
czekoladę połączyć z masą
serową, każdą oddzielnie, tak by powstały 3 oddzielne masy
serowe, każdą dokładnie zmiksować.
Cukier puder podzielić na 3 części, dwie po 50 g i jedna 100 g. Mniejsze części
cukru dodajemy do białej i
mlecznej czekolady (po 50 g), większą porcję
cukru dodajemy do masy z dodatkiem
gorzkiej czekolady, szczególnie jeśli użyjemy
czekolady 70%
kakao. Sprawdzić każdą z mas czy jest wystarczająco słodka (za chwilę będziemy dodawać do niej jeszcze ubitą
śmietankę, więc jeśli masa już teraz jest wg nas ciut za mało słodka, to lepiej dodać jeszcze trochę
cukru pudru, bo może się okazać, że po dodaniu
śmietanki, sernik będzie dla nas zdecydowanie niedosłodzony, dotyczy to szczególnie warstwy z
gorzką czekoladą. Po dodaniu
cukru każdą masę dokładnie zmiksować.
Żelatynę namoczyć ¼ szklanki zimnej
wody, pozostawić na chwilę by napęczniała. Przełożyć do rondelka i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia, nie gotować. Podzielić na trzy równe części (najlepiej w metalowych miseczkach lub rondelkach), z jednej z nich odjąć 1-2 łyżeczki rozpuszczonej
żelatyny i przełożyć do pozostałych dwóch porcji. Ta z mniejsza ilością
żelatyny przeznaczona jest do masy z
gorzka czekoladą, gdyż ta (jak zapewne zauważycie jest gęściejsza i szybciej się zetnie za sprawą samej
czekolady). Do każdej porcji
żelatyny dodajemy po 1-2 łyżeczki masy czekoladowej (do jednej masę z
białą czekoladą, do drugiej z
mleczną, do trzeciej z gorzką), szybko mieszamy i dodajemy kolejno do odpowiedniej masy (czyli zeatynę z dodatkiem białej masy dodajemy do masy serowej z
białą czekoladą, itd. i szybko miksujemy na najwyższych obrotach. Jeśli
żelatyna w miseczkach zaczyna nam gęstnieć wstawiamy ją na chwilę na palnik by ponownie ciut się podgrzała wtedy znów się rozpuści (ale nie podgrzewamy zbyt mocno, bo po dodaniu jej do zimnej masy serowej może zbyt szybko się zbrylić.Cały proces łączenia z
żelatyną trzeba wykonać dość sprawnie, by nie zostały nam w
masie grudki
żelatyny. :)
Śmietankę ubić na sztywno z łyżką
cukru pudru. Podzielić na trzy równe części dodać do każdej masy i delikatnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i gładka.Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć folią aluminiową. Na spód wyłożyć najciemniejszą masę, wierzch wygładzić, wstawić na kilka minut do zamrażalnika, żeby masa stężała. Wyłożyć kolejną warstwę, tym razem z
mlecznej czekolady, wierzch wyrównać, schłodzić jak poprzednio. Na stężałą masę wyłożyć ostatnią białą warstwę. Wierzch dokładnie wyrównać i wygładzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Przygotować polewę (gotowy sernik wyjąć z lodówki na około 30 min. przed przygotowaniem polewy)
Czekoladę rozpuścić razem ze
śmietanka i masłem/olejem w kąpieli
wodnej. Od czasu do czasu mieszając. Polewę odrobinę przestudzić, gotową polać wierzch sernika,
czekoladę rozprowadzić szpatułą cukierniczą lub szerokim nożem tak by zbędna
czekolada spłynęła na boki, a wierzch pozostał gładki.