Wykonanie
SkładnikiSpód:1 paczka (250 g)
ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive w
czekoladzie5 łyżek
masła orzechowego (około 175 g, 1/2 słoika)2 łyżki
masłaMasa serowa:500 g
twarogu sernikowego lub zmielonego tłustego
twarogu500 g
serka Philadelphia1 i 1/4 szklanki
cukru2 łyżki
cukru wanilinowego3 łyżki
mąki pszennej lub ziemniaczanej5
jajek2
żółtka60 ml
śmietanki kremówki 30%Mus z
masła orzechowego:400 ml
śmietanki kremowej 36%, zimnej2 łyżki
cukru pudru5 łyżek
masła orzechowego (około 175 g, 1/2 słoika)2 łyżeczki
żelatynyPolewa czekoladowa:150 g
mlecznej czekolady4 łyżki
śmietanki kremówki2 łyżki
masłaDekoracja:
orzeszki ziemne niesolone (
fistaszki)PrzygotowanieSkładniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki . Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz.
Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z
masłem orzechowym i
masłem (najłatwiej zrobić to w malakserze, jeśli go nie mamy
masło trzeba będzie podgrzać aby było miękkie). Wyłożyć na dno tortownicy i mocno uklepać robiąc także ok. 3 cm "kołnierz" na bokach tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Masa serowa:
Twaróg zmiksować z
serkiem Philadelpia, dodać
cukier i
mąkę, zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę. Następnie kolejno dodawać po jednym
jajku i
żółtku cały czas miksując na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników (po kilkanaście sekund po każdym
jajku). Na koniec zmiksować ze
śmietanką.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Na spód z
ciasteczek wylać masę
serową i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni C i piec przez 60 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik ale zostawić jeszcze sernik w środku na 15 minut, następnie stopniowo uchylając drzwiczki piekarnika ostudzić sernik. Po całkowitym ostudzeniu sernik należy rozpiąć z obręczy i bezwzględnie schłodzić minimum kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.Mus z
masła orzechowego:
Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, zalać 2 łyżkami
wody i odstawić na 10 minut do namoczenia. Zimną
śmietankę ubić z
cukrem pudrem na gęstą i puszystą pianę. Następnie dodać
masło orzechowe i krótko zmiksować do połączenia się składników.
Żelatynę podgrzać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Wstawić w zimną
wodę i ostudzić mieszając. Do ostudzonej
żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy i wymieszać. Dodać jeszcze jedną łyżkę i znów wymieszać, powtórzyć z kolejną łyżką. Dopiero taką
żelatynę dodać do reszty masy i wymieszać szpatułką. Zapiąć z powrotem obręcz na serniku i wyłożyć mus. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Polewa czekoladowa: Składniki umieścić w rondelku i mieszając roztopić na małym ogniu. Rozprowadzić po powierzchni sernika. Udekorować
fistaszkami.
