Wykonanie
Ten sernik jest genialny, najlepszy jaki
jadłam w życiu. Myślę, że tym, którzy lubią połączenie karmelu i
orzeszków ziemnych, jak w znanym batoniku Snickers, docenią sernik słodko- słony. W moje gusta trafił i postanowiłam wykonać go osobiście, przepis znalazłam tu . Nie należy on do najtańszych serników, zawiera też sporo składników co może trochę zniechęcić. Ale zapewniam Was, że będzie Wam to wynagrodzone ;)

Składniki:Spód sernika:200 g
ciasteczek owsianych z
czekoladą4 łyżki
masła orzechowego2 łyżki
masłaCiasteczka kruszymy i mieszamy z
masłem orzechowym i roztopionym
masłem. Wykładamy na dno tortownicy 2 6 cm wyłożonej papierem do pieczenia oraz trochę na boki. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do lodówki.Masa serowa:250 g
twarogu sernikowego250 g
sera ricotta (można zastąpić
twarogiem)250 g
serka mascarpone 200 g kremowego słonego
serka Philadelphia lub podobny3 łyżki
mąki pszennej1/2 puszki słodzonego
mleka skondensowanego5
jajek300 g
białej czekolady2 łyżki
cukru wanilinowegoPiekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Do miski wkładamy wszystkie
sery (dobrze by były w temperaturze pokojowej) oraz z
mąkę. Ucieramy mikserem przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Następnie powoli dodajemy
mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera. Następny etap: wbijamy kolejno
jajka miksując wolno jakiś czas (15 sekund) po każdym dodanym
jajku.
Czekoladę roztapiamy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy lekko przestygnie łączymy z masą
serową i
cukrem wanilinowym. Tak otrzymaną masę wylewamy na spód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy kolejne 90 minut.Kuwertura:250 g gęstej kwaśnej
śmietany 12%3 łyżki
cukru pudruW misce mieszamy
śmietanę z
cukrem pudrem. Gdy sernik się upiecze rozprowadzamy ją równomiernie na całej powierzchni i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarni i pozostawiamy sernik w środku przez 5 minut, następnie stopniowo otwieramy piekarnik by ostudzić sernik. Wyjmujemy sernik i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Gdy będzie już zimny wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.Dekoracja:75 g
solonych orzeszków ziemnych1 szklanka
śmietanki kremowej 30% lub 36%1/4 szklanki
brązowego cukru1/4 szklanki płynnego
miodu1/4 szklanki
masłaOrzeszki ziemne rozdrabniamy nożem. Resztę składników zagotowujemy w rondelku i gotujemy do czasu gdy sos będzie gęsty, następnie studzimy. Orzeszki mieszamy z 1/4 sosu i mamy gotową dekorację, układamy ją na wierzchu sernika. Pozostałą ilość sosu używamy do polania sernika na talerzu, w tym celu możemy sos podgrzać.SMACZNEGO!!!!!

