Wykonanie
SkładnikiMasa serowa:1 kg
twarogu sernikowego (lub trzykrotnie zmielonego
twarogu lub cream cheese)200 g (1 szklanka)
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej lub pszennej lub budyniu waniliowego/śmietankowego5
jajek125 ml
śmietanki kremówki 30% lub 36%
wanilia (w dowolnej postaci: 3 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1
laski wanilii, lub/i dodatkowo 1 łyżeczka pasty waniliowej lub torebka
cukru waniliowego z prawdziwą
wanilią lub
cukru wanilinowego)Wierzch:250 ml
śmietany kwaśnej i gęstej 18% lub 12%3 łyżki drobnego
cukruDodatki:
truskawki i/lub sos
truskawkowy lub
dżem truskawkowylistki
bazyliiPrzygotowanieSkładniki wyjąć wcześniej z lodówki i ocieplić w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować
masłem.Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera włożyć
ser,
cukier i
mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty, zeskrobując szpatułką masę z
boków miski w razie konieczności.Dodawać po jednym
jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym
jajku.Dodać
śmietankę,
wanilię i zmiksować na średnich obrotach do połączenia się składników (około pół minuty).Masę wylać do przygotowanej formy, wstawić do środkowej części piekarnika i piec przez 15 minut . N astępnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim kwaśną
śmietanę wymieszaną z
cukrem. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić. Gdy będzie całkowicie wystudzony, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc, bez przykrycia.Przed podaniem udekorować
truskawkami i podawać z sosem (przepis poniżej). Zamiast sosu można też zrobić polewę na serniku, w tym wypadku należy użyć
dżemu truskawkowego np. gładkiego (należy go zagotować i polać po serniku). Gdy polewa zesztywnieje udekorować
owocami.WskazówkiBłyskawiczny sos
truskawkowy: zmiksować garść
truskawek z 3 łyżkami
dżemu truskawkowego. Podgrzany w rondelku sos można też podawać do naleśników i
lodów waniliowych. Sos można też zrobić z mrożonych
truskawek, wówczas nie trzeba dodawać już
dżemu tylko trochę
cukru.
