Wykonanie
Lato to też idealny okres na serniki . Wszystkim, którzy lubią intensywne smaki polecam ten
imbirowy.Sernik
imbirowy – przepis:600 g
twarogu półtłustego110 g
imbiru200 ml
śmietany kremówki 30%150 g
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej3
jajkaImbir obieramy ze skóry i przy pomocy blendera przerabiamy na mus.
Ser mielimy dwa, trzy
razy. Zmielony
twaróg,
cukier,
jajka, mus z
imbiru, kremówkę i
mąkę ziemniaczaną wrzucamy do miski, po czym całość miksujemy mikserem na gładką masę. Masę przelewamy do formy (o średnicy 20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej
masłem. Sernik wstawiamy na 60-70 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu sernik wstawiamy jeszcze na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy posiekaną
czekoladą