Wykonanie
Oto kolejny przepis z
Kasią . Tym razem próbowałam zrobić przy użyciu Kasi spód sernika. Nie byłam zbyt pozytywnie nastawiona, ale muszę przyznać, że wynik mnie miło zaskoczył. Co prawda ciasto wyszło mi lekko mokre, ale podejrzewam, że to
wina dodanej
śmietany (za dużo mokrych składników). Generalnie ciasto wyszło cudowne. Zajadał się nim nawet mój mąż, który nie przepada za sernikami.Inspirowałam się przepisem znalezionym w książce "Nowoczesna Kuchnia Polska" Zofii Miętkiewicz.
Składniki na spód:150 g
mąki pszennej100 g Kasi50 g
cukru1
jajkoSkładniki na masę
serową:300 g
twarogu półtłustego2 łyżki
śmietany kremówki1 łyżka
mąki ziemniaczanej100 g
cukru2
jajkaDodatkowo:200 g
czereśni (waga bez pestek)100 g
porzeczekWykonanie:
Mąkę przesiać i dokładnie posiekać z zimną
Kasią. Dodać
cukier i
jajko i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 - 2 godziny. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim okrągłą formę (26 cm). Ciasto nakłuć widelcem i wyłożyć na nie papier do pieczenia i
groch do pieczenia. Piec przez około 10 - 12 minut w 200 stopniach. W
między czasie przygotować masę
serową.
Twaróg zmielić. Następnie zmiksować go z pozostałymi składnikami masy serowej. Wyłożyć na podpieczony spód. Na
masie serowej wyłożyć
owoce. Piec około 50 minut w 190 stopniach.
/wydrukuj przepis/