Wykonanie
Lekki, letni, delikatny tort.

Składniki:ciasto :5
jajek,4 łyżki
mąki ziemniaczanej,4 łyżki
cukru,
cukier waniliowy.krem
poziomkowy:25 dag poziomek,2 szklanki
śmietany 36-procentowej,2/3 szklanki
cukru.listki mięty/melisyWykonanie:Przygotowujemy ciasto :
żółtka oddzielamy od
białek i ucieramy z
cukrem.
Białka ubijamy na sztywną pianą. Oba rodzaje
mąki przesiewamy i łączymy z
żółtkami, a następnie porcjami dodajemy pianę. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ostudzony
biszkopt kroimy na dwa krążki. Jeden z nich wkładamy do tortownicy.Przygotowujemy krem: odkładamy 2 łyżki poziomek, a resztę miksujemy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem. 2/3
bitej śmietany mieszamy z musem
poziomkowym i 1 łyżką
owoców.

Krem wykładamy na krążek ciasta w torownicy, przykrywamy drugim krążkiem i wstawiamy na noc do lodówki.

Przed podaniem dekorujemy pozostałą
śmietaną,
poziomkami i listkami
mięty lub
melisy.



Smacznego!Przepis: Kuchnia, sierpień1999