ßßß Cookit - przepis na TORCIK POZIOMKOWY

TORCIK POZIOMKOWY

nazwa

Wykonanie

Lekki, letni, delikatny tort.
Składniki:
ciasto :
5 jajek,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki cukru,
cukier waniliowy.
krem poziomkowy:
25 dag poziomek,
2 szklanki śmietany 36-procentowej,
2/3 szklanki cukru.
listki mięty/melisy
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto : żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianą. Oba rodzaje mąki przesiewamy i łączymy z żółtkami, a następnie porcjami dodajemy pianę. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na dwa krążki. Jeden z nich wkładamy do tortownicy.
Przygotowujemy krem: odkładamy 2 łyżki poziomek, a resztę miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. 2/3 bitej śmietany mieszamy z musem poziomkowym i 1 łyżką owoców.
Krem wykładamy na krążek ciasta w torownicy, przykrywamy drugim krążkiem i wstawiamy na noc do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy pozostałą śmietaną, poziomkami i listkami mięty lub melisy.
Smacznego!
Przepis: Kuchnia, sierpień1999
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/06/torcik-poziomkowy.html