Wykonanie
SkładnikiCiasto:300 g
mąki orkiszowej200 g
mąki ziemniaczanej lub
mąki ryżowej1 łyżeczka
cynamonu150 g
cukru (użyłam trzcinowego nierafinowanego, ale może być biały)270 g
masła (schłodzonego)1
jajko + 1
żółtkooraz:2 kg
jabłek na szarlotkę (np. szara reneta)1 szklanka
cukru (użyłam trzcinowego nierafinowanego, ale może też być biały)1 łyżeczka
cynamonu3/4 szklanki
rodzynekDo podania:posypka: kilka łyżek
cukru trzcinowego zmielonego na proszek i wymieszanego z
cynamonemsos toffee (
miód można zastąpić
cukrem) oraz
lody (opcjonalnie)Potrzebna będzie: forma o wymiarach 20 x 30 cmPrzygotowanieCiasto: Na stolnicę przesiać obydwie
mąki, dodać
cukier i pokrojone na kawałki zimne
masło. Siekać nożem
masło z resztą składników na malutkie kawałeczki, następnie rozcierać je palcami. Dodać
jajko i
żółtko i zagnieść szybko ciasto (chwilkę zagniatając do połączenia się składników. Ulepić kulę z ciasta, podzielić ją na 2 części, zawinąć w woreczek i włożyć do lodówki na 1 godzinę.W międzyczasie przygotować
jabłka. Obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki podzielić na jeszcze mniejsze kawałki.Do dużego i szerokiego garnka włożyć
jabłka, dodać
cukier i smażyć przez kilkanaście minut od czasu do czasu mieszając, aż
jabłka zmiękną, ale pozostaną jeszcze w kawałkach. Wymieszać z
rodzynkami i
cynamonem, odstawić.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Rozwałkować połowę ciasta (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) na placek nieco większy niż forma. Formę wylepić
ciastem, spód podziurkować widelcem.Wstawić formę z
ciastem do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut na złoty kolor. Formę wyjąć ale nie wyłączać piekarnika.Na podpieczony spód wyłożyć
jabłka, na wierzch zetrzeć (na tarce o grubych oczkach) resztę schłodzonego ciasta i wstawić do piekarnika. Piec przez 60 minut na złoty kolor. Ostudzić, posypać posypką, podawać z sosem toffee,
lodami.

