ßßß Cookit - przepis na Szarlotka orkiszowa z sosem toffee

Szarlotka orkiszowa z sosem toffee

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
300 g mąki orkiszowej
200 g mąki ziemniaczanej lub mąki ryżowej
1 łyżeczka cynamonu
150 g cukru (użyłam trzcinowego nierafinowanego, ale może być biały)
270 g masła (schłodzonego)
1 jajko + 1 żółtko
oraz:
2 kg jabłek na szarlotkę (np. szara reneta)
1 szklanka cukru (użyłam trzcinowego nierafinowanego, ale może też być biały)
1 łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki rodzynek
Do podania:
posypka: kilka łyżek cukru trzcinowego zmielonego na proszek i wymieszanego z cynamonem
sos toffee (miód można zastąpić cukrem) oraz lody (opcjonalnie)
Potrzebna będzie: forma o wymiarach 20 x 30 cm
Przygotowanie
Ciasto: Na stolnicę przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki zimne masło. Siekać nożem masło z resztą składników na malutkie kawałeczki, następnie rozcierać je palcami. Dodać jajko i żółtko i zagnieść szybko ciasto (chwilkę zagniatając do połączenia się składników. Ulepić kulę z ciasta, podzielić ją na 2 części, zawinąć w woreczek i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować jabłka. Obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki podzielić na jeszcze mniejsze kawałki.
Do dużego i szerokiego garnka włożyć jabłka, dodać cukier i smażyć przez kilkanaście minut od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zmiękną, ale pozostaną jeszcze w kawałkach. Wymieszać z rodzynkami i cynamonem, odstawić.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Rozwałkować połowę ciasta (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) na placek nieco większy niż forma. Formę wylepić ciastem, spód podziurkować widelcem.
Wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut na złoty kolor. Formę wyjąć ale nie wyłączać piekarnika.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na wierzch zetrzeć (na tarce o grubych oczkach) resztę schłodzonego ciasta i wstawić do piekarnika. Piec przez 60 minut na złoty kolor. Ostudzić, posypać posypką, podawać z sosem toffee, lodami.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/szarlotka_orkiszowa/przepis.html