Wykonanie
SkładnikiCiasto kruche:3 szklanki (400 g)
mąki orkiszowej razowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soli2 łyżki
cukru wanilinowego80 g
cukru trzcinowego200 g zimnego
masłaNadzienie z
jabłek:2 kg
jabłek odmiany szara reneta
sok z cytryny1 łyżeczka
cynamonu w proszkuok. 5-6 łyżek
cukru trzcinowego4 łyżki roztopionego
masłaMasa kajmakowo-orzechowa:1/2 puszki masy kajmakowej (dulce de leche)4 łyżki
masła orzechowego (można pominąć i dodać 1/3 szklanki rozdrobnionych
orzechów włoskich lub laskowych)1/2 łyżeczki
cynamonuoraz:
cukier puder z
cukru trzcinowego i mielony
cynamon do posypania oraz
orzechy włoskie do dekoracji
lody waniliowe do podaniaPotrzebna będzie: forma o wymiarach 20 x 30 cm.PrzygotowanieCiasto kruche:Do misy miksera lub na stolnicę wsypać
mąkę, dodać
proszek do pieczenia,
cynamon,
sól,
cukier wanilinowy,
cukier trzcinowy oraz pokrojone w kosteczkę
masło. Miksować
łopatką miksera lub rozcierać
masło z
mąką palcami, ewentualnie siekać na desce nożem aż powstanie drobna kruszonka. Dodawać stopniowo po łyżeczce zimną
wodę i łączyć składniki w jednolitą kulę z ciasta krótko zagniatając składniki. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Nadzienie z
jabłek:
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na cieniutkie plasterki (można melakserem), nie mieszać. Skropić
sokiem z cytryny.Masa kajmakowo-orzechowa:Do miski włożyć masę kajmakową, dodać
masło orzechowe, posolić (ok. 1/3 łyżeczki) jeśli
masło nie było solone. Dodać
cynamon i wymieszać.Pieczenie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Rozwałkować pierwszą część ciasta na papierze do pieczenia podsypując
mąką, przenieść razem z papierem do formy
ciastem do dołu, odkleić z góry papier.
Ciastem wyłożyć spód formy, dokleić brakujące miejsca. Rozwałkować drugą część ciasta tak samo jak poprzednio.Na spód z ciasta wyłożyć masę kajmakowo-
orzechową, następnie w 3 rządkach ułożyć
jabłka na zakładkę (tak jak były krojone). Posypać je
cynamonem,
cukrem oraz posmarować roztopionym
masłem. Przykryć drugim plackiem (przenosimy go zawijając ciasto na wałek). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut na złoty kolor. Udekorować, pokroić na porcje i przestudzić.
