Wykonanie
Składniki
Biszkopt:3
jaja1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej tortowej50 g roztopionego
masłaBiała pianka:4
białka (1/2 szklanki)1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub pasty waniliowej lub 2 łyżki
cukru wanilinowego3 łyżki (30 g)
żelatyny1 łyżka
soku z cytrynyopcjonalnie - 2 łyżki
likieru kokosowego200 g
jogurtu greckiegoGalaretka:1
galaretka o smaku
truskawkowym300 g rozdrobnionych
truskawekPrzygotowanieDno formy o wymiarach 21 cm x 26 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać
cukier cały czas ubijając. Po dodaniu
cukru ubijać
białka jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie stopniowo dodawać
żółtka cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera. Dodać przesianą
mąkę (najlepiej w 3 partiach) i krótko zmiksować mikserem na minimalnych obrotach lub delikatnie mieszać szpatułką (a najlepiej zacząć mikserem, później mieszać szpatułką), tak aby nie zniszczyć ubitej masy. Razem z 3 partią
mąki dodać roztopione
masło. Wymieszane ciasto wylać do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 18 minut. Od razu wyjąć z piekarnika i ostudzić.*Biała pianka:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać
cukier i
wanilię cały czas długo ubijając aż
białka będą gęste i błyszczące.
Żelatynę wymieszać w garnuszku z
sokiem z cytryny i
likierem jeśli go używamy (jeśli nie - dodajemy 2 łyżki
wody). Całkowicie roztopić podgrzewając i mieszając, w razie potrzeby dodać trochę więcej
wody lub
likieru, odstawić z ognia. Do rozpuszczonej
żelatyny dodawać po łyżce
jogurt cały czas mieszając.Ostudzoną masę
jogurtową z
żelatyną dodać do ubitych
białek i zmiksować na małych obrotach miksera lub wymieszać delikatnie łyżką. Wyłożyć na
biszkopt (równo, nie pozostawiając wolnych przestrzeni), wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki (bez przykrycia) do stężenia, na około 2 godziny.
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić. Dodać rozdrobnione
truskawki i wymieszać. Wylać na sztywną warstwę białej masy i wstawić do lodówki do stężenia (około 2 godziny). Deser trzymamy w lodówce bez przykrycia .*
biszkopt najlepiej nasączyć
herbatą lub sprit'em.
