Wykonanie
Składniki12 pojedynczych bezików:150 ml
białek (4
białka z
jajek o rozmiarze M)220 g
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
białego octu winnego lub
ryżowegoskórka starta z 2
pomarańczy (tylko zewnętrzna pomarańczowa część)Krem budyniowy:1/2
torebki budyniu, ugotowanego w połowie ilości (250 ml)
mleka + 3 łyżki
cukru250 g
mascarpone2 łyżki świeżego soku wyciśniętego z
pomarańczyKarmelizowane
pomarańcze:2 świeże
pomarańcze (sam miąższ)4 łyżki
dżemu pomarańczowego1 łyżka
mioduPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Do misy miksera wlać
białka i ubić na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać
cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji
cukru. Nie zmniejszać ilości
cukru, bo
beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Na koniec dodać
mąkę ziemniaczaną i
ocet, ubijać jeszcze przez minutę. Delikatnie i niedokładnie przemieszać łyżką lub szpatułką ze
skórką pomarańczową.Pianę wyłożyć na papier formując 12 krążków, połowę krążków zrobić bardziej płaską (na spód) - o średnicy około 8 cm, połowę można uformować bardziej fantazyjnie - o średnicy około 7 cm. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec
bezy przez 45 minut. Po tym czasie
bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie i po bokach, w samym środku pozostaną wilgotne, piankowe.
Bezy można upiec 1-2 dni wcześniej.
Bezy przekładać kremem i karmelizowanymi
pomarańczami lub innymi dowolnymi dodatkami.Propozycja podaniaKrem budyniowy:Ugotować połowę paczki budyniu w połowie ilości
mleka (250 ml) zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając 3 łyżki
cukru.
Budyń ostudzić. Do zimnego budyniu dodać
serek mascarpone i sok z
pomarańczy, krótko zmiksować - tylko do połączenia się składników. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia
bezy.Karmelizowane
pomarańcze:
Pomarańcze obrać, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka razem z
dżemem pomarańczowym i
miodem. Wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż powstanie gęsty
syrop a
pomarańcze zmiękną (
syrop zacznie się krystalizować, mocniej bulgotać przy brzegach garnka). Odstawić z ognia i ostudzić.
