Wykonanie
Składniki
Beza:300 ml
białek (8
białek ze średnich
jajek - rozmiar M)440 g
cukru1 łyżeczka gorzkiego
kakao1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
białego octu winnego lub
ryżowegoPonadto do wmieszania w
bezę:50 g posiekanej ciemnej
czekolady2 łyżeczki gorzkiego
kakaoKrem z
masłem orzechowym:250 g
serka mascarpone, zimnego3 łyżki
masła orzechowego, solonego i słodzonego, kremowego (jeśli
masło było bez
soli i
cukru, należy dodać do niego
sól oraz
cukier lub
miód)250 ml
śmietanki kremowej do ubijania 30 lub 36%, zimnejoraz:kilka łyżek sosu toffee, gotowego lub domowego3 łyżki prażonych
solonych orzeszków ziemnychPrzygotowanie
Beza:Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim 2
okręgi o średnicy 20 cm.Do misy miksera wlać
białka (muszą być dokładnie oddzielone od
żółtek, nie mogą być z cząsteczkami
żółtka) i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać
cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji
cukru. Nie zmniejszać ilości
cukru, bo
beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.Dodać 1 łyżeczkę
kakao i ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Nie ma możliwości przebicia piany z
białek, więc możemy to robić długo. Na koniec dodać
mąkę ziemniaczaną i
ocet i ubijać jeszcze przez minutę.Do ubitej piany dodać posiekaną
czekoladę i
kakao, delikatnie wymieszać szpatułką, wykonując tylko 3 - 4 ruchy.Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowane
okręgi na papierze. Delikatnie rozsmarować, ale nie formować
bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć)
bezę przez 2 godziny i 45 minut . Po tym czasie
beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie wilgotna.
Bezy można upiec 1-2 dni wcześniej.Krem z
masłem orzechowym:Do misy miksera włożyć
mascarpone i
masło orzechowe. Miksować przez około 1 minutę aż masa będzie jednolita. Następnie dodać
śmietankę kremówkę i miksować do czasu aż powstanie puszysty i gęsty krem. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.Pierwszy blat
bezowy położyć na paterze (jeśli jest wilgotny od
spodu można pomóc sobie szeroką
łopatką. Na wierzch wyłożyć krem z
masła orzechowego, miejscami wyłożyć sos toffee wymieszany z orzeszkami. Przykryć drugim krążkiem i podawać (lub wstawić do lodówki do czasu podania).


