Wykonanie

Wyjątkowy tort na wyjątkową okazję.... Obłędne połączenie słodko-słonych smaków idealnie współgrające z
czekoladową, chrupiąco - ciągnącą
bezą.....
Absolutna rewelacja... Choć w pierwszym momencie może wydawać się mocno słodkie z każdym kęsem wciąga bardziej i bardziej..... Przepis znaleziony na stronie Kwestia Smaku. Polecam baaardzo :)Składniki na
bezę:300ml
białek (ok 8 szt)szczypta
soli440g
cukru kryształu1 łyżeczka
kakao1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
białego octu winnegoponadto do wmieszania w
bezę:50g posiekanej
czekolady2 łyżeczki
kakaoPiekarnik rozgrzać do 120 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim dwa
okręgi o średnicy 20 cm.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli na sztywno. Następnie nie przerywając miksowania dodawać po 1 łyżce
cukru oraz
kakao i ubijać ok 3 min do momentu ustabilizowania się piany. Na koniec dodajemy
ocet i
mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze chwilkę. Masa powinna być bardzo gęsta i lśniąca. Ostatnim etapem jest dodanie przesianego
kakao i posiekanej
czekolady. Nie mieszamy tego dokładnie a wykonujemy jedynie 3-4 ruchy drewnianą szpatułką.Masę dzielimy na dwie części i sprawnie i szybko układamy na narysowanych okręgach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piec 30 min w temp 120 stopni, następnie zmniejszyć temp do 100 stopni i piec 2 godz. 45 min. Po tym czasie
beza będzie chrupiąca zewnątrz a miękka i wilgotna w środku.Składniki na krem:250g zimnego
serka mascarpone250 ml
śmietany 36%3 łyżki
masła orzechowego (posłodzone
miodem i posolone)- można zmiksować na gładko
orzechy ziemne, dodać odrobinę
masła,
miodu i
soli.
Śmietanę ubić na sztywno.
Serek mascarpone delikatnie zmiksować z
masłem orzechowym. Dodać
śmietanę i lekko zmiksować. Schłodzić w lodówce.ponadto:kilka łyżek sosu toffie lub masy kajmakowej lub rozpuszczonych w rondelku
krówek z odrobiną kremówki3 łyżki
orzeszków ziemnych solonychOrzeszki wymieszać z sosem
toffiNa paterze ułożyć pierwszy blat
bezowy. Wyłożyć cały krem, polać sosem
toffi z orzeszkami i przykryć drugim
bezowym blatem. Ewentualnie lekko oprószyć
kakao. Schłodzić. Smacznego :)

