Wykonanie
Składniki350 g ciemnej
czekolady (gorzkiej lub deserowej), połamanej na kosteczki125 ml (1/2 szklanki)
likieru kawowego, np. Kahlua lub
brandy30 g (1/4 szklanki)
kakao250 g
masła, pokrojonego na kawałki175 g (3/4 szklanki) drobnego
cukru10
jajek, oddzielnie
białka i
żółtka, ogrzanych do temperatury pokojowej60 g (1/2 szklanki)
mąki1 łyżeczka
octu winnegoPolewa czekoladowa:125 ml (1/2 szklanki)
śmietanki kremówki60 ml (1/4 szklanki)
likieru kawowego, np. Kahlua lub
brandy200 g
czekolady deserowej lub gorzkiej, połamanej na kostkioraz:
wiśnie w gęstym
syropiePrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 160 stopni. Przygotować formę w kształcie
serca o szerokości i wysokości 25 cm (o pojemności 2 litry) lub forma okrągłą o średnicy 25 cm, wysmarowaną
masłem i posypana mielonymi
migdałami lub
mąką.W plastikowej misce umieścić
czekoladę,
likier,
kakao,
masło, 125 ml
wody, 1/2 szklanki
cukru. Miskę ustawić na rondelku z gotującą się
wodą i mieszając drewnianą łyżką rozpuścić i połączyć wszystkie składniki w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i ostudzić.Mikserem ubić
żółtka na puszysty krem. Wymieszać (drewnianą łyżką lub szpatułką) z ostudzoną masą
czekoladową, a następnie bardzo delikatnie połączyć z przesianą
mąką.Ubić
białka na pianę z dodatkiem
octu winnego. Stopniowo dodawać resztę
cukru, ubijając aż piana będzie sztywna. Połowę piany wymieszać (drewnianą łyżką lub szpatułką) z masą
czekoladową, następnie dodać drugą połowę piany i również wymieszać. Przelać masę do przygotowanej formy.Formę ustawić na blasze do pieczenia i piec w środkowej części piekarnika przez 1 godzinę i 15 minut. Ciasto najlepiej piec w kąpieli
wodnej lub z blaszką z wrzącą
wodą ustawioną na dnie piekarnika. Sprawdzić drewnianym patyczkiem lub wykałaczką czy ciasto jest już upieczone w środku, jeśli jest jeszcze bardzo klejące, piec przez kolejne 5 - 10 minut. Uważać, aby ciasta nie zrumienić za bardzo, bo będzie gorzkie.Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie. Po ostudzeniu wyłożyć na paterę. Jeśli zrobiło się wgłębienie, można ułożyć ciasto dnem do góry. Polać
polewą czekoladową (przepis poniżej) i odstawić do zastygnięcia. Podawać z
wiśniami w
syropie. Tort z każdym dniem nabiera smaku.
Polewa czekoladowa:W rondelku z grubym dnem zagotować
śmietankę razem z
likierem, odstawić z ognia, włożyć połamaną na kosteczki
czekoladę i mieszać aż się roztopi i połączy z resztą składników w jednolitą masę. Przelać do czystej i suchej miseczki.