ßßß
Wyborna, ciemna czekolada zawsze jest doskonała w jakiejkolwiek formie.Proponowane kruche ciasteczka, tarteletki nabierają szczególnej atrakcyjności dzięki masie czekoladowej.Ciasto na 4 tarteletki lub 1 dużą tartę.10 czubatych łyżek mąki krupczatki3 łyżki cukru2 żółtka + 1 łyżeczka zimnej wody100g masła posiekanegoaromat waniliowy lub..Wszystkie składniki szybko zagnieść końcami palców, jak najmniej dotykać dłońmi.Zawinąć w pergamin i włożyć do lodówki na 30 min.Ciasto rozwałkować i przenieść na foremki- tarteletki. Nakłuć i najlepiej obciążyć fasolką ceramiczną. Piec 5min w temperaturze 200 oC, wyjąć fasolkę i piec jeszcze 5 min. Wyjąć z piekarnika, zostawić na blasze. Temperaturę piekarnika obniżyć do 180stop.Masa czekoladowa-przygotować w trakcie pieczenia .150g połamanej czekolady50g masła100ml śmietanki kremówki1 jajko30g cukrukakao ciemneW kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło, dolać śmietankę, wymieszać.Jajko ubić z cukrem i połączyć z czekoladą.Masę nałożyć na tarteletki i piec 15min w temp.180stop.Przed podaniem posypać ciemnym kakao. Można podać z łyżką bitej śmietany.