Wykonanie
Wyborna, ciemna
czekolada zawsze jest doskonała w jakiejkolwiek formie.Proponowane kruche
ciasteczka, tarteletki nabierają szczególnej atrakcyjności dzięki
masie czekoladowej.Ciasto na 4 tarteletki lub 1 dużą tartę.10 czubatych łyżek
mąki krupczatki3 łyżki
cukru2
żółtka + 1 łyżeczka zimnej
wody100g
masła posiekanego
aromat waniliowy lub..Wszystkie składniki szybko zagnieść końcami palców, jak najmniej dotykać dłońmi.Zawinąć w pergamin i włożyć do lodówki na 30 min.Ciasto rozwałkować i przenieść na foremki- tarteletki. Nakłuć i najlepiej obciążyć
fasolką ceramiczną. Piec 5min w temperaturze 200 oC, wyjąć
fasolkę i piec jeszcze 5 min. Wyjąć z piekarnika, zostawić na blasze. Temperaturę piekarnika obniżyć do 180stop.Masa czekoladowa-przygotować w trakcie pieczenia .150g połamanej
czekolady50g
masła100ml
śmietanki kremówki1
jajko30g
cukrukakao ciemneW kąpieli
wodnej rozpuścić
czekoladę i
masło, dolać
śmietankę, wymieszać.
Jajko ubić z
cukrem i połączyć z
czekoladą.Masę nałożyć na tarteletki i piec 15min w temp.180stop.Przed podaniem posypać ciemnym
kakao. Można podać z łyżką
bitej śmietany.