Wykonanie
Dawno nie piekłam nic z przepisów Cioteczki Yochany . Najwyższy czas nadrobić :) Szczerze mówiąc spodziewałam się nieco wilgotniejszego ciasta (jak wskazuje jego oryginalna nazwa), ale możliwe, że to moja
wina, bo nie mam tak małej foremki i bałam się, że się nie dopiecze i troszkę wydłużyłam czas pieczenia. Za to inna "poprawka" wyszła mi na dobre. Otóż specjalnie zmniejszyłam ilość
cukru w stosunku do oryginału i nie żałuję. Ciasto jest średnio słodkie, za to idealne na ciepło z gałką
lodów waniliowych :)
składniki na tortownicę o śr 18cm:- 60g
kakao- 125ml gorącej
wody- 200g
cukru- 130g
masła- 130g
mąki- 3
jajka- szczypta
soli- kilka kropli
aromatu waniliowegoWymieszać
kakao z
wodą i 180g
cukru, odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć z resztą
cukru, aż będzie kremowe. Dodać
sól i
aromat waniliowy. Następnie cały czas mieszając, dodawać po jednym
jajku. Dodać przestudzoną
kakaową mieszankę i
mąkę. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy do pieczenia. Piec ok. 60 minut w temp. 175°C.Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.