Wykonanie
Składniki240 g
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 ml białego Martini *4 duże
jajka (L)200 ml
oliwy **150 g
szynki (np. gotowanej)100 g
sera Gruyère ***100 g zielonych
oliwek bez pestek* lub innego białego
wytrawnego wermutu lub białego
wytrawnego wina. Najlepiej dać pół na pół
białego wina i
wemutu.** komentarze na blogu wskazują, że warto zmniejszyć ilość
oliwy, np. o połowę*** użyłam 80 g Gruyère i 20 g rozdrobnionego
camemberta.
Ser Gruyère można zastąpić innym np. tartym
parmezanem lub
Grana Padano lub
Bursztynem, ewentualnie mieszanką kilku.PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 175 stopni C . Przygotować podłużną formę keksową o długości 23 cm i szerokości 10 cm. Posmarować ją
masłem lub
oliwą.
Szynkę drobno posiekać,
ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki,
oliwki pokroić na plasterki.
Mąkę razem z
proszkiem do pieczenia przesiać dwukrotnie do większej miski (
mąka musi być dokładnie wymieszana z proszkiem). Dodać
jajka oraz
wermut lub
wino. Zmiksować krótko mikserem na małych obrotach miksera tylko do czasu aż masa będzie jednolita, gładka, bez grudek.Wlewać
oliwę cały czas delikatnie miksując. Gdy masa będzie gładka dodać
szynkę,
ser i
oliwki (odłożyć 2 łyżki posiekanych
oliwek na wierzch) i wszystko delikatnie wymieszać łyżką.Masę wylać do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię, posypać odłożonymi
oliwkami i włożyć do piekarnika. Piec przez około 55 minut, do czasu aż ciasto urośnie, będzie zrumienione, a wbity patyczek nie będzie obklejony
ciastem.Wyjąć formę z piekarnika i odstawić na 20 minut, następnie wyjąć ciasto i położyć je na kratkę. Całkowicie ostudzić przed pokrojeniem.WskazówkiCiasto można upiec również w postaci muffinek: z połowy porcji otrzymamy około 8 muffinków, pieczemy je w 175 stopniach C przez około 23 minuty.