ßßß
składniki:240 g mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia250 ml białego Wina wytrawnego4 duże jajka200 ml oliwy lub oleju roślinneg o150 g szynki gotowanej100 g sera parmezan100 g oliwek bez pestekPiekarnik nagrzejmy do 175 stopni C. Należy także przygotować podłużną formę do ciasta. Posmarować ją masłem lub oliwą. Szynkę drobno posiekać, ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki, oliwki pokroić na plasterki.Dokładnie mieszamy mąkę z proszkiem, a następnie dodajemy jaja i wino. Miksujemy krótko mikserem na małych obrotach tylko do czasu aż masa będzie jednolita, gładka, bez grudek.Następnie zaczynamy wlewać oliwę cały czas delikatnie miksując. Gdy masa będzie gładka dodajemy szynkę, ser, oliwki i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Możemy trochę oliwek zostawić na posypanie wierzchu.Masę wylewamy do przygotowanej formy, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy oliwkami i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 55 minut, do czasu aż ciasto urośnie, będzie zrumienione, a wbity patyczek nie będzie obklejony ciastem.Przed pokrojeniem, najlepiej ostudzić ciasto :)
Na podstawie przepisu Lindy Dannenberg,