Wykonanie
Niestety nie mój przepis, chociaż trochę go zmodyfikowałam :) Wyszło super, więc postanowiłam się podzielić przepisem . To ciasto jest idealne zamiast standardowych kanapek, pokochają je wielbiciele wytrawnego smaku ;)
składniki:240 g
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 ml
białego Wina wytrawnego4 duże
jajka200 ml
oliwy lub
oleju roślinneg o150 g
szynki gotowanej100 g
sera parmezan100 g
oliwek bez pestekPiekarnik nagrzejmy do 175 stopni C. Należy także przygotować podłużną formę do ciasta. Posmarować ją
masłem lub
oliwą.
Szynkę drobno posiekać,
ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki,
oliwki pokroić na plasterki.Dokładnie mieszamy
mąkę z proszkiem, a następnie dodajemy
jaja i
wino. Miksujemy krótko mikserem na małych obrotach tylko do czasu aż masa będzie jednolita, gładka, bez grudek.Następnie zaczynamy wlewać
oliwę cały czas delikatnie miksując. Gdy masa będzie gładka dodajemy
szynkę,
ser,
oliwki i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Możemy trochę
oliwek zostawić na posypanie wierzchu.Masę wylewamy do przygotowanej formy, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy
oliwkami i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 55 minut, do czasu aż ciasto urośnie, będzie zrumienione, a wbity patyczek nie będzie obklejony
ciastem.Przed pokrojeniem, najlepiej ostudzić ciasto :)
Na podstawie przepisu
Lindy Dannenberg,