Wykonanie
Bananowe placuszki (a tak naprawdę pancakes'y) z
miodem to świetna propozycja na słodkie, leniwe śniadanie lub deser czy podwieczorek.Jeśli mamy nadmiar
bananów w domu, które trzeba szybko zjeść bo są już bardzo bardzo dojrzałe to jest to świetna okazja aby skorzystać z tego przepisu.Placuszki robi się szybciutko, są miękkie, pulchniutkie i bardzo sycące.Mi z tego przepisu wyszły 3 placki wielkości talerzyka (takiego mniejszego, nie takiego tradycyjnego jak do obiadu) ale jak dla mnie to za dużo - także dla większych głodomorków porcja będzie akuratna, lub dla dwóch mniejszych :)Zamiast
miodu można podać z
jogurtem,
serkiem waniliowym lub z czym tylko dusza zapragnie :) Ja wybrałam akurat
miód akacjowy :)Składniki:2
banany5 łyżek
mąki pszennej1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
oliwy1
jajkoolej do smażenia
Banany blendujemy lub po prostu rozgniatamy widelcem w misce na papkę. Do tego wbijamy
jajko, przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia i
oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy aby nie było grudek mącznych. Ciasto będzie bardzo bardzo gęste - jak to ciasto na pancakesy :)Na patelni rozgrzewamy
olej i gdy jest już bardzo gorący nakładamy ciasto na patelnię (ja piekłam na małej patelni o średnicy (nie chcę tutaj skłamać) 18 cm - po prostu mniejszej niż takie tradycyjne do smażenia.)Ciasto nie rozleje nam się jak na typowe na naleśniki - musimy je rozprowadzić drewnianą szpachelką.Ważne żeby nie była to cienka warstwa ciasta, a mająca ok. 0 , 5 - 1 cm grubości.Chwilę smażymy z jednej strony po czym przewracamy na drugą i również smażymy. Obydwie strony powinny być pięknie zezłocone i niesurowe :)Gdy placuszki są gotowe polewamy
miodem,
jogurtem,
serkiem czy innym
owocowym sosem i patrzymy jak znikają :)Smacznego :)