Wykonanie
Pewnego dnia podczas zakupów kupiłam książkę "
Pieczywo -
chleb, bułeczki, focaccie" autorstwa Carla Bardi,
Ting Morris. Skusiłam się na przepis "Bochenek z
szynką i
oliwkami" z tym, że wprowadziłam zmiany i zamiast
oliwek dałam
pomidory suszone. Przepis podam już po moich zmianach.
- 250 g
mąki pszennej- łyżeczka
proszku do pieczenia- 4 duże
jajka- 125 ml białego
wytrawnego wina- 125 ml
oliwy extra vergine- 250 g
szynki pokrojonej w kostkę- 150 g
boczku pokrojonego w kostkę- 150 g
suszonych pomidorów pokrojonych w cienkie paski (w oryginalnym przepisie jest 150 g czarnych
oliwek, bez pestek, pokrojonych w cienkie paski)- 150 g
startego sera żółtego (w oryginalnym przepisie jest starty
parmezan)-
sól i świeżo zmielony
pieprz czarny- łyżka
masła- rozgrzać piekarnik do temp. 180 st.- keksówkę wysmarować
masłem- w dużej misce wymieszać
mąkę i
proszek do pieczenia- zrobić dołek, i wbijać kolejno
jaja, po każdym razie delikatnie mieszając- dodać
wino,
oliwę- mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji- wrzucić
szynkę,
boczek,
suszone pomidory i
ser- wymieszać i doprawić
solą i
pieprzem- za pomocą łyżki silikonowej przełożyć masę do formy- piec 45-55 minut, aż się zrumieni (do suchego patyczka)- po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie do ostudzeniaPodawać ciepły lub wystudzony do temp. pokojowej. Wystarczy podać z samym
masełkiem lub
twarogiem...Smacznego.