Wykonanie
W końcu pokusiłam się na wytrawne muffiny. Robi się je tak samo szybko i łatwo jak te słodkie. Idealne do
piwa, na przegryzkę, przystawkę, piknik czy w podróż. Moje wyszły lekko pikantne bo dodałam
cheddara ale Wy możecie użyć dowolnego
sera jeśli wolicie łagodne smaki. Również dowolność w dodatkach. Przepis Olgi Smile znaleziony na jej blogu Olga Smile.com .
Składniki : ( na 13 sztuk )3 szklanki
mąkiokoło 50 g rozpuszczonego
masła3/4 szklanki
mleka ( dałam więcej - patrz przepis )3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
soli1
jajkoulubione dodatki : u mnie
szynka,
cebula,
suszone pomidory,
bekon50 g
sera ( u mnie
cheddar dałam więcej, muffinki wyszły lekko pikantne)
Mąkę mieszamy z proszkiem. Dodajemy
jajko,
mleko,
masło. Mieszamy. Jeśli konsystencja ciasta jest za gęsta dodajemy więcej
mleka. Ja musiałam dodać dość sporo. Ciasto ma być jak na słodkie muffiny ale nie lejąca tylko tak żeby dało się nakładać łyżką. Na koniec dodajemy
starty ser ( u mnie na drobnych oczkach ) i resztę dodatków. Ja swoje wcześniej podsmażyłam. Mieszamy.Masę wykładamy do foremek na muffinki ( jeśli nie używacie papilotek posmarujcie je wcześniej
masłem ). Pieczemy w 170°C około 20 minut. Ja piekłam do suchego patyczka.Smacznego :)