ßßß Cookit - przepis na Muffiny z dynią, serem i ziołami

Muffiny z dynią, serem i ziołami

nazwa

Wykonanie

To moje drugie w życiu wytrawne muffiny i postaram się robić je częściej. Okazało się, że są świetnym daniem nie tylko na śniadanie, ale również na lunch do pracy. Trzydniowa muffina, podgrzana w mikrofali była pyszną przekąską na ciepło, nic nie straciła ze swego smaku. Dodatek dyni jest tu niewielki, ale dzięki niej muffiny zyskały dodatkową wilgotność. Puree przygotowałam z kawałka dyni o wadze 50 g. Pokroiłam ją w kostkę i gotowałam przez 15 minut. Rozgniotłam widelcem. Przepis dodaję do Festiwalu Dyniowego Bei.
Przepis z "The Hummingbird Bakery Cake Days"
60 g cebuli (1 mała), drobno posiekanej
1/2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół
90 g masła
300 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1.2 łyżeczki soli
250 ml pełnego mleka
2 duże jajka
50 g puree z dyni
80 g sera mature Cheddar, startego
30 g pietruszki i trybulki lub innych dowolnych świeżych ziół, drobno posiekanych
Piekarnik nastawiamy na 170 st C, wykładamy papilotkami foremkę na 12 muffin
Na małej patelni rozgrzewamy odrobinę masła i smażymy cebulę z suszonymi ziołami, okolo 3-4 minut, pilnując by nie zrumieniła się. Odstawiamy.
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól do dużej miski. W dzbanku mieszamy mleko z jajkami. W mące robimy wgłębienie i wlewamy w nie mieszankę mleczno-jajeczną. Ubijamy mikserem na niskich obrotach.
Pozostałe masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do ubitych składników. Dodajemy dyniowe puree, dokładnie mieszamy. Mieszamy ze startym serem, pietruszką i trybulką oraz usmażoną cebulą. Przekładamy łyżką do foremek. Pieczemy ok 35 minut. Pozostawiamy przez chwilę w foremkach, po czym wyjmujemy na kratkę.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/10/muffiny-z-dynia-serem-i-zioami.html