Wykonanie
To moje drugie w życiu wytrawne muffiny i postaram się robić je częściej. Okazało się, że są świetnym daniem nie tylko na śniadanie, ale również na lunch do pracy. Trzydniowa muffina, podgrzana w mikrofali była pyszną przekąską na ciepło, nic nie straciła ze swego smaku. Dodatek dyni jest tu niewielki, ale dzięki niej muffiny zyskały dodatkową wilgotność. Puree przygotowałam z kawałka dyni o wadze 50 g. Pokroiłam ją w kostkę i gotowałam przez 15 minut. Rozgniotłam widelcem. Przepis dodaję do Festiwalu
Dyniowego Bei.Przepis z "The Hummingbird Bakery
Cake Days"
60 g
cebuli (1 mała), drobno posiekanej1/2 łyżeczki mieszanki suszonych
ziół90 g
masła300 g
mąki1 łyżka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1.2 łyżeczki
soli250 ml pełnego
mleka2 duże
jajka50 g puree z dyni80 g
sera mature
Cheddar, startego30 g
pietruszki i
trybulki lub innych dowolnych świeżych
ziół, drobno posiekanychPiekarnik nastawiamy na 170 st C, wykładamy papilotkami foremkę na 12 muffinNa małej patelni rozgrzewamy odrobinę
masła i smażymy
cebulę z suszonymi
ziołami, okolo 3-4 minut, pilnując by nie zrumieniła się. Odstawiamy.Przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól do dużej miski. W dzbanku mieszamy
mleko z
jajkami. W
mące robimy wgłębienie i wlewamy w nie mieszankę
mleczno-jajeczną. Ubijamy mikserem na niskich obrotach.Pozostałe
masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do ubitych składników. Dodajemy
dyniowe puree, dokładnie mieszamy. Mieszamy ze
startym serem,
pietruszką i
trybulką oraz usmażoną
cebulą. Przekładamy łyżką do foremek. Pieczemy ok 35 minut. Pozostawiamy przez chwilę w foremkach, po czym wyjmujemy na kratkę.