ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
200 g liści szpinaku
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie)
175 g suszonych pomidorów w oleju
100 g sera feta
8 czarnych oliwek
4 łyżki orzeszków pinii
2 jajka
125 g ciasta fillo
Greckie tzatziki
1/2 dużego świeżego ogórka
1/2 ząbka czosnku
2 łyżki drobno posiekanej mięty
jogurt grecki
Przygotowanie
Szpinak włożyć na dużą patelnię lub do garnka, wlać 3 łyżki wody i mieszając gotować przez chwilę aż szpinak zwiędnie. Przełożyć na sito, odsączyć, dokładnie odcisnąć płyn, pokroić, doprawić gałką i miętą.
Wymieszać z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodać pokrojony w kosteczkę ser feta, pokrojone na plasterki oliwki, zrumienione orzeszki pinii i jajka, dokładnie wymieszać. Przygotować okrągłą formę na ciasto o średnicy 22 cm z wyjmowanym dnem lub zdejmowaną obręczą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Delikatnie rozwinąć ciasto fillo . Jeden płat ciasta posmarować w kilku miejscach olejem z suszonych pomidorów. Włożyć do przygotowanej formy, olejem do dna formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Posmarować olejem kolejny płat ciasta i ułożyć go w formie, nieco dalej od pierwszego. Układać kolejne płaty, pozostawiając jeden lub dwa na sam wierzch. Wyłożyć farsz, zawinąć wystające ciasto do środka, przykrywając dokładnie nadzienie. Posmarować dodatkowym olejem i rozłożyć kawałki odłożonego ciasta na wierzchu tarty.
Piec przez 30 minut na złoty kolor. Wyjąć z formy, pokroić i podawać z oliwą z oliwek, solą morską i tzatzikami (przepis poniżej) lub sałatką. Tartę można też odgrzewać i zamrażać.
Greckie tzatziki
Ogórka obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki. Czosnek drobno posiekać, rozetrzeć końcem noża, posolić i dodać do ogórka. Wymieszać z drobno posiekaną miętą oraz jogurtem greckim. Przed samym podaniem doprawić solą oraz pieprzem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/ciasto_fillo/tarta_szpinak_feta/przepis.html