Wykonanie
Składniki4 porcje200 g liści
szpinaku1/2 łyżeczki tartej
gałki muszkatołowej2 łyżki posiekanej
mięty (opcjonalnie)175 g
suszonych pomidorów w
oleju100 g
sera feta8 czarnych
oliwek4 łyżki
orzeszków pinii2
jajka125 g
ciasta filloGreckie tzatziki1/2 dużego świeżego
ogórka1/2 ząbka
czosnku2 łyżki drobno posiekanej
miętyjogurt greckiPrzygotowanie
Szpinak włożyć na dużą patelnię lub do garnka, wlać 3 łyżki
wody i mieszając gotować przez chwilę aż
szpinak zwiędnie. Przełożyć na sito, odsączyć, dokładnie odcisnąć płyn, pokroić, doprawić gałką i
miętą.Wymieszać z pokrojonymi na mniejsze kawałki
pomidorami suszonymi. Dodać pokrojony w kosteczkę
ser feta, pokrojone na plasterki
oliwki, zrumienione
orzeszki pinii i
jajka, dokładnie wymieszać. Przygotować okrągłą formę na ciasto o średnicy 22 cm z wyjmowanym dnem lub zdejmowaną obręczą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Delikatnie rozwinąć
ciasto fillo . Jeden płat ciasta posmarować w kilku miejscach
olejem z
suszonych pomidorów. Włożyć do przygotowanej formy,
olejem do dna formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Posmarować
olejem kolejny płat ciasta i ułożyć go w formie, nieco dalej od pierwszego. Układać kolejne płaty, pozostawiając jeden lub dwa na sam wierzch. Wyłożyć farsz, zawinąć wystające ciasto do środka, przykrywając dokładnie nadzienie. Posmarować dodatkowym
olejem i rozłożyć kawałki odłożonego ciasta na wierzchu tarty.Piec przez 30 minut na złoty kolor. Wyjąć z formy, pokroić i podawać z
oliwą z oliwek,
solą morską i tzatzikami (przepis poniżej) lub
sałatką. Tartę można też odgrzewać i zamrażać.Greckie tzatziki
Ogórka obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki.
Czosnek drobno posiekać, rozetrzeć końcem noża, posolić i dodać do
ogórka. Wymieszać z drobno posiekaną
miętą oraz
jogurtem greckim. Przed samym podaniem doprawić
solą oraz
pieprzem.