ßßß Cookit - przepis na Szybka tarta na cieście francuskim z serem feta, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Szybka tarta na cieście francuskim z serem feta, szpinakiem i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Składniki (4 porcje):
opakowanie ciasta francuskiego
200 g liści szpinaku
175 g suszonych pomidorów w oleju
100 g sera feta
6 czarnych oliwek
2 jajka
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Szpinak myjemy i od liści odrywamy gałązki. Szpinak wykładamy na dużą patelnię, dodajemy 3 łyżki wody i mieszając podduszamy przez chwilę aż szpinak zwiędnie. Przekładamy na sito, odsączamy, dokładnie odciskamy wodę, siekamy. W misce szpinak mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki suszonymi pomidorami, odsączonym z zalewy, pokruszonym ser feta i jajkami, doprawiamy solą (ale ostrożnie bo ser feta jest słony!) i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Ceramiczną formę do tart delikatnie natłuszczamy oliwą i wykładamy ciastem francuskim, przycinając nadmiar ciasta na bokach. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na ciasto wykładamy przygotowany farsz. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki oliwki. Tak przygotowaną tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2014/04/szybka-tarta-na-ciescie-francuskim-z.html