Wykonanie
Wygospodarowałam wreszcie trochę wolnego czasu żeby wrócić do mojego posta z 5 lipca. Głównym bohaterem było
ciasto francuskie, które nafaszerowałam nie tylko
mięsem i
porami ale też
szpinakiem,
suszonymi pomidorami i
fetą. Inspiracją dla tej drugiej propozycji był przepis znaleziony na goodfood.com . Zamiast tarty zrobiłam sakiewki a zamiast
ciasta filo zastosowałam
ciasto francuskie. Dodałam
oliwki, które doskonale komponująsię z pozostałymi składnikami. Efekt zobaczcie sami i zachęcam do wypróbowania bo smak jest wyjątkowy.
Ilość porcji – 8Czas wykonania – 35 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:
ciasto francuskie (25cm x 45 cm.),200 g
świeżego szpinaku (ewentualnie może być mrożony w liściach),175 g
suszonych pomidorów w
oleju,100 g
fety,5 czarnych i 5 zielonych
oliwek,1
jajko (oryginalny przepis podaje 2 ale sądzę, że do
ciasta francuskiego farsz byłby zbyt mokry),
sól,
pieprz.Sposób wykonania:
szpinak płuczemy i blanszujemy 3 min., następnie odsączamy i kroimy,
oliwki kroimy w plasterki,do
szpinaku dodajemy pokrojone
pomidory,
oliwki, pokruszony
ser feta oraz roztrzepane
jajko,farsz doprawiamy
solą i
pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym i mieszamy,
ciasto francuskie dzielimy na 8 prostokątów o wym.12,5 cm. x 11,25 cm.,każdy prostokąt ciasta smarujemy
oliwą, w której były
pomidory, na środek każdego prostokąta nakładamy farsz i składamy ciasto jak kopertę,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C i pieczemy około 20 min.