Na obiad lub kolację … tarta z ciast filo z nadzieniem szpinakowo-serowym … z dodatkiem suszonych pomidorów i orzechów nerkowca.Składniki:1 opakowanie ciasta filoolej do posmarowania płatów ciastaSkładniki na farsz:500 g rozmrożonego szpinaku w liściach200 g sera feta7 suszonych pomidorów w oleju3 jajka2 ząbki czosnku½ łyżeczki cukru½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzugarść orzechów nerkowcaWykonanie:Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy olejem. Piekarnik nastawiamy na 190 st. C. Płaty ciast filo za pomocą pędzla smarujemy olejem i układamy na zakładkę w tortownicy tak, aby kawałki ciast wystawały poza brzegi formy. Odstawiamy.Szpinak przekładamy na patelnię, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojone suszone pomidory, doprawiamy cukrem i pieprzem. Mieszamy. Do szpinaku dodajemy pokrojony w kosteczkę ser feta oraz roztrzepane jajka i posiekane orzech nerkowca. Całość delikatnie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej ciastem filo. Arkusze zawijamy do środka formy tak, aby cały farsz był przykryty, wierzch smarujemy olejem. Tatrę pieczemy w 190 st. C przez ok. 30 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.Smacznego!Inspiracja: Kwestia Samku