Wykonanie
Składniki2 porcje1 bulwa
kopru włoskiego (fenkułu)1
czerwona papryka1 mała
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki posiekanej
natki pietruszkisól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz2
filety ryby (po około 150 g każdy) np.
karmazyn, bez ości ale ze skórkąPrzygotowanie
Koper włoski obrać z zewnętrznych liści,
paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, obrać
cebulę i
czosnek. Wszystkie warzywa pokroić na plasterki.Na patelni z pokrywą rozgrzać
oliwę i włożyć warzywa, oprószyć
solą i
pieprzem, wymieszać, przykryć i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Warzywa od czasu do czasu wymieszać, na koniec smażenia mają być miękkie i zeszklone. Posypać
natką pietruszki.Rozgrzać grill w piekarniku.
Filety ryby oprószyć
solą i
pieprzem, wysmarować
oliwą z oliwek. Wstawić blaszkę do zapiekania na górną półkę nagrzanego piekarnika. Po kilku minutach, gdy będzie już gorąca, włożyć na nią filety (skórką do góry). Zapiekać pod dobrze rozgrzanym grillem przez około 5 - 7 minut, aż skórka będzie chrupiąca i zrumieniona a
mięso całe wypieczone. Takie grillowanie zapewni miękkie, delikatne i soczyste
mięso. Podawać z warzywami z patelni,
sałatą z
winegretem i kawałkiem podgrzanej focaccii.Propozycja podaniakawałek domowej focaccii /
sałata ze
szczypiorkiem i
winegretem