Wykonanie
Składniki2 porcje:1 łyżka
masła1 łyżka
oliwy extra vergine1 mała
cebula (
młoda)6
szparagówpół
cukinii, około 200 g150 g grubszego
makaronu np. penne, świderkiSos:szczypta
szafranu2 łyżki
mleka2
żółtkaszczypta
soli1/4 szklanki
wody z
makaronu2 pełne łyżki
mascarpone (lub
śmietany 30%, kilka łyżek)oraz:
cytryna do skropieniaświeży
tymianek do posypaniaPrzygotowanie
Szafran włożyć do szklanki, zalać
mlekiem, dodać
żółtka,
sól i wymieszać.
Cukinię i
szparagi opłukać.
Cukinię pokroić na plasterki. Odłamać zdrewniałe końce
szparagów, pozostałe zielone łodygi pokroić na plasterki, główki przekroić wzdłuż na pół.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Przygotować listki
tymianku.Zagotować
wodę w dużym garnku, posolić, dodać
makaron i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić pozostawiając 1/4 szklanki
wody z gotującego się
makaronu.W międzyczasie na łyżce
masła zeszklić
cebulę na małym ogniu bez rumienienia (około 5-6 minut), mniej więcej w połowie czasu dodać
cukinię i
oliwę, doprawić
solą i dalej dusić na umiarkowanym ogniu przez kolejne 6 - 7 minut, od czasu do czasu mieszając.Do szklanki z
szafranem dodać gorącą
wodę z
makaronu,
mascarpone i wszystko wymieszać.Na patelnię z
cukinią dodać
szparagi i smażyć wszystko przez około 3 minuty. Pod koniec dodać połowę
tymianku. Odstawić patelnię z ognia, włożyć gorący
makaron i wlać sos, wymieszać (sos powinien się zagęścić). Od razu podawać posypując resztą
tymianku i skrapiając
cytryną.

