ßßß Cookit - przepis na Łosoś w otwartych papilotach z chrustem kokosowym

Łosoś w otwartych papilotach z chrustem kokosowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1 torebka (100 g) białego ryżu
450 g łososia
3 łyżki masła
1 płaska łyżka obranego i utartego imbiru
1 mała cebulka szalotka, posiekana w drobną kosteczkę
1 ząbek czosnku, pokrojony w drobną kosteczkę
sok z 1 cytryny
5 łyżek syropu klonowego
50 g wiórków kokosowych
3 łyżki posiekanej natki pietruszki i/lub lubczyku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 pikantnej papryczki chilli
Przygotowanie
Biały ryż ugotować w nieosolonej wodzie, zdjąć z ognia i odcedzić na 5 minut przed upływem czasu podanego na opakowaniu. Przygotować 2 kawałki folii aluminiowej, środki wysmarować olejem lub roztopionym masłem. Na środek każdej folii nałożyć porcję ryżu, oprószyć delikatnie solą.
Łososia umyć, odciąć skórę, znów opłukać i osuszyć, sprawdzić czy nie ma ości. Delikatnie oprószyć solą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać imbir, cebulkę i czosnek. Wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 2 minuty nie rumieniąc składników. Trzymając patelnię na malutkim ogniu, wlać sok z cytryny i syrop klonowy, dodać pozostałe 2 łyżki masła. Jak tylko masło się roztopi dodać wiórki kokosowe, natkę pietruszki i lubczyk. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać posiekaną papryczkę chilli i odstawić z ognia.
Na ryż wyłożyć połowę ilości kokosowej mieszanki, następnie dodać dzwonka łososia, a na wierzch wyłożyć resztę mieszanki. W środek dzwonka wcisnąć po kawałku wyciśniętej cytryny, zawinąć filię tworząc tzw. "papiloty". Ułożyć je na małej blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 240 stopni, rozwinąć nieco papiloty (przy okazji sprawdzić stopień upieczenia łososia) i włożyć je z powrotem do piekarnika na 3 minuty, aby chrust kokosowy delikatnie się zrumienił. Papiloty ułożyć na talerzach i podawać gorące.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos/z_kokosowym_chrustem/przepis.html