ßßß
składniki:300 g filetów z łososiamały świeży obrany ananasświeża natka pietruszkiglazura:3 ząbki czosnku w łupinkach1 mała cebulka szalotka2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli bez pestek30 ml białego octu winnego2 łyżki brązowego cukru1/2 łyżeczki solisos:100 g śmietany 18 %1/2 cytrynyprzygotowanie: z kawałka łososia usunęłam skórę, mięso umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam na mniejsze kawałki. ananasa obrałam i też pokroiłam na mniejsze kawałki. nadziałam na patyki do szaszłyków na przemian łososia i kawał ki ananasa.czosnek w łupinkach i cebulę w łupinie przekrojoną na pół opiekłam na płytce na palniku aż się zrumieniła. następnie obrałam czosnek i cebulę wrzuciłam do blendera, dodałam papryczkę chilli, ocet, cukier oraz sól i zmiksowałam. ( wyszło bardzo ostro, ale tak musi być :) )przygotowane szaszłyki posmarowałam dobrze glazurą i odstawiłam na jakieś 15 - 20 minut. następnie grillowałam je na patelni grillowej ok. 3 - 4 minuty z każdej strony, aż łosoś ładnie się zarumienił.śmietanę wymieszałam z sokiem z cytryny oraz startą skórką z jednej małej cytryny.gotowe szaszłyki podałam z ryżem jaśminowym, posypane listkami świeżej pietruszki oraz przygotowaną śmietaną cytrynową.całość smakowała bosko! danie bardzo lekkie, a przepis zaczerpnęłam stąd ( kilk ) .



smacznego :).