ßßß Cookit - przepis na Racuchy z mąki razowej

Racuchy z mąki razowej

nazwa

Wykonanie

Składniki
ok. 20 sztuk
1 i 3/4 szklanki wody lub mleka (w temperaturze pokojowej)
2 łyżeczki miodu
1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
oraz:
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej + 3 łyżki ciepłej wody
olej do smażenia (np. arachidowy, słonecznikowy)
syrop klonowy do podania (cukier puder lub inny ulubiony dodatek)
Przygotowanie
Dzień wcześniej (lub maksymalnie 4 dni):
Wymieszać mleko lub wodę z miodem, dodać olej. Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać wszystkie otręby, które zostały na sitku. Wsypać sól, drożdże i wymieszać.
Do mąki wlać mleko z miodem i delikatnie wymieszać składniki łyżką. Przykryć folią i od razu wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni. Ciasto w tym czasie urośnie.
W dniu smażenia:
Wyjąć ciasto z lodówki. Wymieszać sodę z ciepłą wodą i delikatnie połączyć z ciastem. Odstawić na około 10 - 15 minut lub na nieco dłużej jeśli jest taka możliwość (ciasto ponownie zacznie rosnąć).
Rozgrzać patelnię, wlać olej na wysokość około 1 - 1,5 cm. Gdy olej będzie już gorący, zredukować płomień do średniego i smażyć racuchy nabierając ciasto łyżką maczaną wcześniej w oleju.
Podczas smażenia uważać aby olej cały czas skwierczał ale nie przypalał się. Racuszki mają mieć lekko zrumienioną skórkę a w środku puszysty i wyrośnięty miąższ. Podawać z syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem, ewentualnie z innym ulubionym dodatkiem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/placki/racuchy_z_maki_razowej/przepis.html