Wykonanie
Składnikiok. 20 sztuk1 i 3/4 szklanki
wody lub
mleka (w temperaturze pokojowej)2 łyżeczki
miodu1 łyżka
oleju roślinnego lub
oliwy z oliwek1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej razowej1/2 łyżeczki
soli morskiej2 łyżeczki
suszonych drożdży instantoraz:1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej + 3 łyżki ciepłej
wodyolej do smażenia (np. arachidowy,
słonecznikowy)
syrop klonowy do podania (
cukier puder lub inny ulubiony dodatek)PrzygotowanieDzień wcześniej (lub maksymalnie 4 dni):Wymieszać
mleko lub
wodę z
miodem, dodać
olej. Do drugiej miski przesiać obydwie
mąki, dodać wszystkie
otręby, które zostały na sitku. Wsypać
sól,
drożdże i wymieszać.Do
mąki wlać
mleko z
miodem i delikatnie wymieszać składniki łyżką. Przykryć folią i od razu wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni. Ciasto w tym czasie urośnie.W dniu smażenia:Wyjąć ciasto z lodówki. Wymieszać
sodę z ciepłą
wodą i delikatnie połączyć z
ciastem. Odstawić na około 10 - 15 minut lub na nieco dłużej jeśli jest taka możliwość (ciasto ponownie zacznie rosnąć).Rozgrzać patelnię, wlać
olej na wysokość około 1 - 1,5 cm. Gdy
olej będzie już gorący, zredukować płomień do średniego i smażyć racuchy nabierając ciasto łyżką maczaną wcześniej w
oleju.Podczas smażenia uważać aby
olej cały czas skwierczał ale nie przypalał się. Racuszki mają
mieć lekko zrumienioną skórkę a w środku puszysty i wyrośnięty miąższ. Podawać z
syropem klonowym lub posypane
cukrem pudrem, ewentualnie z innym ulubionym dodatkiem.