Wykonanie
Jakoś szczególnie ujął mnie wypiek
pieczywa, nie ważne czy to
chleb czy
bułki...istotny w tym wszystkim jest fakt, że z każdym wypiekiem mam coraz większą satysfakcję i od razu, natychmiast wręcz chęć do kolejnego wyrabiania ciasta. Zastanawiałam się już czy to oby nie jest jakaś mania pieczenia
chleba! Zamówiłam z tej dziedziny kilka książek na początek oczywiście, zaglądam do internetu w celu poczytania o
chlebie i wydrukowania przepisów...upatrzyłam już nowy kąsek z
suszonymi pomidorami ale postanowiłam rzecz jasna wrócić do moich totalnie nieudanych
bagietek z myślą o tym, że już chyba teraz to powinny się udać! Koleżanka z pracy poprosiła bym upiekła jej
chleb, taki prawdziwy
wiejski chleb-powiedziała...i owszem Doris, teraz to nawet chętnie
mogę to dla Ciebie zrobić...:-)
Bułki z ziarnami na miodzie Cytuje za Beą z bloga http://www.beawkuchni.com/category/pieczywoinspirowane przepisem Gordona Ramsay'a7g (1 op.)
drożdży instant (lub 15g świeżych)*275 ml letniej
wody225g
mąki pszennej razowej225g
mąki pszennej (białej)1 ½ łyżeczki
soli morskiej50g dowolnej mieszanki ziaren (u mnie ze
słonecznikiem)3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki płynnego
miodu2 łyżki
mleka do posmarowania* (ja użyłam
drożdży instant i ciasto wyrobiłam w maszynie)Jeśli używasz
drożdży świeżych: do 4 łyżek letniej
wody wkruszyć
drożdże, zamieszać i odstawić na kilka minut.
Mąkę przesiać do dużej miski. Wsypać
suszone drożdże (lub wlać przygotowany rozczyn). Wlać
oliwę,
miód i
wodę. Zamieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać, dodając
mąki, gdyby ciasto było zbyt wilgotne. Wsypać mieszankę ziaren i dalej wyrabiać. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące.Wyjąć ciasto na posypany
mąką blat, uformować kulę i ugniatać przez 5-10 min., aż ciasto będzie gładkie.Włożyć do nasmarowanej
oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę by podwoiło objętość.Wyrośnięte ciasto znów wyjąć na blat, odgazować. Podzielić na 9 równych części i z każdej uformować kulkę. Ułożyć je na wyłożonej pergaminem blasze. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na ponowne zwiększenie objętości. Posmarować z wierzchu
mlekiem.Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C. ok. 20min. Wystudzić na kratce.