Wykonanie
Dziś upiekłam kolejne bułeczki, tym razem z ziarnami w środku. Miały to być bułeczki wieloziarniste ze strony przepisnachleb.pl, ale ponieważ miałam za mało
mąki razowej pszennej, dałam pół na pół z żytnią. Bułeczki wyszły pyszne, zatem to nagięcie przepisu jak najbardziej
mogę polecić. Podałam przepis z moimi modyfikacjami.składniki:370 g
mąki pszennej tortowej np. typ 480 lub luksusowej typ 550 (2 szklanki i łyżka)125 g
maki pszennej razowej typ 2000 lub 1850 (3/4 szkl lub pół na pół pszenna i żytnia)20 g
płatków owsianych górskich30 g pestek
słonecznika20 g
siemienia lnianego320 g letniej
wody (jeśli ciasto zbyt zbite można dodać trochę więcej)50 g
mleka1 łyżeczka
miodu3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soli1 ½ łyżeczki suchych
drożdży lub 3 łyżeczki świeżych
drożdży1
żółtko i 2 łyżki
mleka do posmarowania
bułekW garnku lub misce połączyć oba rodzaje
mąki. Dodać
płatki, wszystkie ziarna,
sól i suche
drożdże.Jeśli robimy ze świeżych
drożdży należy przygotować zaczyn: pokruszyć
drożdże, dodać łyżeczkę
cukru, łyżeczkę
mąki i 2 łyżki letniego
mleka lub
wody.Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż „ruszą” i później je dodać ze wszystkimi składnikami.Wymieszać suche składniki, a następnie dodać letnią
wodę,
mleko,
miód i
oliwę. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość luźne.Nie należy dodawać dodatkowo zbyt dużej ilości
mąki, ponieważ
bułki będą wtedy zbyt twarde. Lepiej użyć więcej
mąki do formowania
bułek. Tego ciasta nie musimy wyrabiać, bardziej chodzi o połączenie składników.Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.Po tym czasie ciasto wyciągnąć na obsypany
mąką blat, można jeszcze raz delikatnie zagnieść. Następnie formujemy bułeczki.Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wyrośnięte
bułki posmarować roztrzepanym
żółtkiem wymieszanym z
mlekiem i posypać
płatkami owsianymi lub
słonecznikiem.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół” i piec
bułki ok 20-25 minut, do czasu aż będą ładnie zarumienione.smacznego