ßßß
Składniki :225g pszennej mąki225g mąki pszennej razowej1 łyżeczki soli7 gr suszonych drożdży1 łyżka jasnego miodu300ml ciepłej wodyolej roślinnytrochę mleka do posmarowaniaPrzygoto wanie:Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski.
Zostawiamy sobie ziarna z mąki razowej, które nie przechodzą przez sito.
Drożdże wsypujemy do 1/2 szkl. wody, po kilku minutach, mieszamy i zostawiamy na 10 minut. W mące robimy dołek , wlewamy do niego wyrośnięte drożdże, resztę wody i miód. Mieszamy przez około 1 minutę. Jeśli ciasto jest nieco sztywno, dodajemy dodatkowe dwie łyżki wody. Ciasto ma sprawiać wrażenie śliskiego. Przekładamy do dobrze wysmarowanej tłuszczem blaszki , formujemy bochenek i przykrywamy folią (także naoliwioną).
Upewniamy się, że góra jest gładka i bez zmarszczek. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ja czekałam 2 godziny, nieco dłużej i nie zaszkodziło).W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Usuwamy folię z ciasta i robimy ostrym nożem kilka ukośych lini delikatnie na bochenku chleba.
Smarujemy chleb mlekiem, posypujemy ziarnami pozostalymi po mące razowej, umieszczamy w piekarniku.
Pieczemy około 30 - 40 minut. Na spodzie piekarnika postawiamy żaroodporną miseczkę z zimną wodą. Pieczenie z parą doprowadza do tego, ze chleb ma przepyszną, chrupiącą skórkę. Miseczkę wyjmujemy na ok. 5 minut przed końcem pieczenia. Wyciągamy i studzimy na kratce.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)