Wykonanie
Składniki2 porcje12 surowych
krewetek (szarych), obranych z pancerzy (mogą być z głowami), ewentualnie
krewetek ugotowanych (różowych)1 szklanka ugotowanej
fasolki (świeżej lub suszonej), ewentualnie
fasolki z puszki, wraz z częścią gęstej zalewy2 ząbki
czosnku, pokrojone w cienkie plasterki2 łyżki
oliwy1 łyżeczka drobno posiekanej
papryczki chilli1/4 szklanki
białego wina3 łyżki passaty pomidorowej (puree z
pomidorów) lub
pomidorów z puszki2 łyżki posiekanej
natki pietruszki + do posypania po daniuDo serwowania:1/2 ząbka świeżego
czosnku drobno posiekanego w kosteczkę,
oliwa extra virgine,
pieczywoPrzygotowanie
Krewetki umyć, osuszyć, oprószyć
solą oraz
pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy, delikatnie zrumienić
czosnek i
papryczkę chilli, uważając aby ich nie przypalić. Dodać
krewetki i smażyć przez około 1,5 minuty, aż zmienią kolor z szarego na różowy (
krewetki ugotowane, różowe wystarczy tylko podgrzać). Jeśli smażymy
krewetki z głowami, można je docisnąć do patelni, aby uwolnić
soki.Na patelnię wlać
wino i chwilę razem pogotować. Wyjąć
krewetki na talerzyk i trzymać w cieple. Na patelnię włożyć ugotowaną
fasolkę wraz z gęstą zalewą, doprawić
solą oraz
pieprzem, gotować przez pół minuty. Następnie dodać passatę i
natkę pietruszki, doprawić ewentualnie szczyptą
cukru. Pogotować 1/2 minuty, widelcem rozgnieść część
fasolek, uzyskując odpowiednio gęstą konsystencję sosu.Włożyć
krewetki na patelnię, wymieszać i razem podgrzać. Doprawić
solą oraz
pieprzem. Rozłożyć na talerze, posypać posiekanym świeżym
czosnkiem oraz dodatkową
natką pietruszki, polać
oliwą extra vergine. Podawać z
pieczywem.