ßßß Cookit - przepis na Weekendowe krewetki

Weekendowe krewetki

nazwa

Wykonanie

Opublikowano 25 listopada 2012, autor: M.
Co zrobiła M. w sobotę? Kolację z afrodyzjakiem w roli głównej, czyli najprostsze, a jednocześnie najpyszniejsze danie z krewetek, które jest gotowe w 10 min
Krewetki z czosnkiem stanowią zaskakująco smaczny duet, a szczypta chilli dodaje im pikantnego posmaku. Podaną przeze mnie wersję można urozmaicić, dodając pod koniec smażenia kieliszek białego wina- wtedy pod krewetkami wytworzy się smaczny i aromatyczny sos. Tutaj- wersja chrupiąca
Czas przygotowania: 10 min
Składniki:
opakowanie krewetek Black Tiger
4 ząbki czosnku
sól morska
chilli
oliwa z oliwek
garść natki pietruszki
pieczywo
Przygotowanie:
Rozmrożone krewetki dokładnie osuszyć ręcznikiem kuchennym (dzięki temu po wrzuceniu na rozgrzaną oliwę tłuszcz nie będzie pryskał), posolić. Czosnek należy pokroić w bardzo drobną kostkę. Rozgrzać oliwę z oliwek, dodać połowę czosnku, wrzucić krewetki przyprawione chilli. Smażyć na dużym ogniu przez 3-4 minuty (dłuższe smażenie sprawi, że krewetki staną się twarde i „gumowate”). Pod koniec smażenia dodać resztę czosnku i natkę pietruszki, dokładnie wymieszać.
Podawać ze świeżym pieczywem alpejskim (ach, ta piekarnia Oskroba… niestety możliwość kupna pieczywa tej firmy ograniczona jest tylko dla mieszkańców Mazowsza) lub z grzankami z białego pieczywa.
Informacje o M.
Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)
Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →
Źródło:http://zielone-oko-w-rosole.blog.pl/2012/11/25/weekendowe-krewetki