Wykonanie
Opublikowano 25 listopada 2012, autor: M.Co zrobiła M. w sobotę? Kolację z afrodyzjakiem w roli głównej, czyli najprostsze, a jednocześnie najpyszniejsze danie z
krewetek, które jest gotowe w 10 min
Krewetki z
czosnkiem stanowią zaskakująco smaczny duet, a szczypta
chilli dodaje im pikantnego posmaku. Podaną przeze mnie wersję można urozmaicić, dodając pod koniec smażenia kieliszek
białego wina- wtedy pod
krewetkami wytworzy się smaczny i aromatyczny sos. Tutaj- wersja chrupiąca
Czas przygotowania: 10 minSkładniki:opakowanie
krewetek Black Tiger4 ząbki
czosnkusól morskachillioliwa z oliwekgarść
natki pietruszkipieczywoPrzygotowanie:Rozmrożone
krewetki dokładnie osuszyć ręcznikiem kuchennym (dzięki temu po wrzuceniu na rozgrzaną
oliwę tłuszcz nie będzie pryskał), posolić.
Czosnek należy pokroić w bardzo drobną kostkę. Rozgrzać
oliwę z oliwek, dodać połowę
czosnku, wrzucić
krewetki przyprawione
chilli. Smażyć na dużym ogniu przez 3-4 minuty (dłuższe smażenie sprawi, że
krewetki staną się twarde i „gumowate”). Pod koniec smażenia dodać resztę
czosnku i
natkę pietruszki, dokładnie wymieszać.Podawać ze świeżym
pieczywem alpejskim (ach, ta piekarnia Oskroba… niestety możliwość kupna
pieczywa tej firmy ograniczona jest tylko dla mieszkańców Mazowsza) lub z grzankami z
białego pieczywa.Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →