Wykonanie
SkładnikiMasa serowa:250 ml
śmietanki kremówki 30%200 g masy marcepanowej1
laska wanilii2 łyżeczki ekstraktu
migdałowego2 łyżki
likieru amaretto1 kg
twarogu sernikowego3 łyżki
mąki ziemniaczanej2/3 szklanki
cukru4
jajkaMaliny:250 g mrożonych lub świeżych
malin + 4 łyżki
cukruSpód:100 g
ciastek petit beurre2 łyżki
masła1 łyżka
kakaoPolewa:200 g gęstej
śmietany 18%2 łyżki
cukru lub
cukru wanilinowegoDekoracja:kwiaty lub świeże
maliny i gałązki
miętyPrzygotowanieMasa serowa:Składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Do rondelka wlać
śmietankę kremówkę, dodać posiekaną lub startą na tarce masę marcepanową, wyłuskane ziarenka z przepołowionej
wanilii i mieszając rozpuścić do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić z ognia, dodać ekstrakt i
amaretto. Ostudzić (masa może być lekko ciepła).
Twaróg wyłożyć do misy miksera, dodać
mąkę ziemniaczaną,
cukier i zmiksować na średnich obrotach miksera na jednolitą masę. Następnie dodawać po jednym
jajku za każdym razem miksując przez kilkanaście sekund na średnich obrotach miksera. Dodać masę marcepanową i zmiksować do połączenia się składników.
Maliny:Piekarnik nagrzać do 140 stopni C .
Maliny mrożone wyłożyć do 20 x 30 cm żaroodpornej formy, posypać
cukrem, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut (świeże
maliny wystarczy piec przez ok. 30 minut).Spód:Na dno tortownicy o średnicy 23-24 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować kawałkiem
masła.
Ciasteczka zmiksować w rozdrabniaczu lub melakserze, dodać
masło i
kakao, jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć na spód i mocno uklepać.Pieczenie:Piekarnik nagrzać do 175 stopni C . Na spód z
ciasteczek wylać masę
serową, wyłożyć łyżeczką
maliny wraz z
sokiem i kilka
razy przemieszać końcem drewnianej łyżki (wszystkie
maliny muszą być zatopione w
masie). Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut, zmniejszyć temp. do 120 stopni C i piec jeszcze przez 45 minut.Wysunąć sernik z piekarnika, wyłożyć
śmietanę wymieszaną z
cukrem i piec dalej przez 15 minut . Studzić stopniowo, najpierw wyłączyć piekarnik i trzymać sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, później stopniowo otwierać drzwiczki, co kilka minut coraz bardziej.Sernik ostudzić, schłodzić przez 1 godzinę, obkroić przy obręczy i zdjąć obręcz. Schłodzić bez przykrycia w lodówce przez całą noc.
